Uspješna intervencija helikoptera Oružanih snaga BiH: Ugašen požar u blizini Olova

0
Radiosarajevo.ba

Odmah po dobijanju odobrenja od strane Predsjedništva BiH, helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine od jutarnjih sati 31. jula 2024. godine upućeni su na područje općine Olovo u svrhu gašenja požara.

Uprkos složenim meteorološkim uslovima, veoma zahtjevnom vodozahvatu, koji dodatno otežavaju gašenje požara iz zraka, nadljudskim naporima pilota Brigade zračnih snaga i protivzračne odbrane OS BiH ovaj požar je ugašen. Tokom gašenja požara helikopteri OS BiH su utrošili 2,8 sati helikopterskih resursa i izbacili 12 000 litara vode na požarište.

U večernjim satima 30. juna požarište kod Olova posjetio je Ministar odbrane BiH koji je sa saradnicima sagledao stanje na požarištu te donio odluku o načinu pristupa ovom zadatku.

Povjerenik Daimagüler: 'Sjećanje na istrebljenje Sintija i Roma ne smije biti u političkom vakumu'

"Posljedice koje je ovaj požar ostavio iza sebe su bez angažmana helikoptera OS BiH mogle biti mnogo teže i razarajuće kako po snanovništvo tako i po prirodne resurse. Čestitam pilotima Oružanih snaga na još jednom uspješno obavljenom zadatku. Gašenjem požara kod Bugojna i Olova, Oružane snage Bosne i Hercegovine pokazuju da su sposobne uhvatiti se u koštac sa izuzetno složenim zadacima na gašenju šumskih požara. Još jednom apelujem na lokalne zajednice kojima je potrebna pomoć helikoptera za gašenje požara da preko Ministarstva sigurnosti BiH upute zahtjev za angažman helikoptera Oružanih snaga BiH", izjavio je ministar Helez.

Oružane snage Bosne i Hercegovine su spremne i osposobljene da nastave djelovati u okviru svojih raspoloživih kapaciteta, pružajući pomoć civilnom stanovništvu i organima vlasti. Njihov doprinos u ovakvim vanrednim situacijama od izuzetnog je značaja za sigurnost i zaštitu lokalnog stanovništva i njihove imovine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak