Upućena procedura za izmjene zakona. 'Stati ukraj dugoj listi čekanja za onkološke pacijente'

5
FENA

Na sjednicama Predstavničkog doma i Doma naroda Federalnog parlamenta u oktobru bi na dnevni red mogla biti uvrštena predložena izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenom osiguranju, koja predviđa da se onkološkim pacijentima, koji se nalaze duže od 30 dana na listi čekanja federalnog Fonda solidarnosti, omogući liječenje preko kantonalnih zavoda zdravstvenog osiguranja.

Da bi ova izmjena i dopuna Zakona stupila na snagu potrebno je da bude usvojena u oba doma Parlamenta FBiH, te su je u parlamentarnu proceduru uputili delegati Trojke, Belma Kapo, Aljoša Čampara i Vibor Handžić, koji su na današnjoj pres-konferenciji u Parlamentu istakli da će se konačno "stati ukraj dugoj listi čekanja" na kojoj se nalaze onkološki pacijenti.

"Zato smo predložili da se navedeni Zakon dopuni stavom, kojim bi se, u interesu zaštite prava pacijenata, kantonalnim zavodima zdravstvenog osiguranja, ukoliko raspolažu finansijskim sredstvima, omogućilo da preuzmu obavezu finansiranja prava pacijenata iz nadležnosti Fonda solidarnosti pod uslovom da se njihovi pacijenti nalaze na listi čekanja duže od 30 dana", pojasnila je delegatkinja SDP-a BiH Belma Kapo.

Poznato bh. kupalište zabilježilo rekordan broj posjeta ove godine

Ona kao i Čampara i Handžić informirani su da kantoni imaju sredstava, odnosno suficit u budžetu, ali nemaju zakonsku osnovu da sa rapoloživim novcem pomognu onkološkim pacijentima.

Poručili su da onkološki pacijenti više ne mogu čekati zbog čega je potrebno da se po hitnom postupku u najskorije vrijeme u oba doma Parlamenta usvoji ova izmjena i dopuna Zakona.

Podršku za usvajanje ovog zakona dobili su i iz drugih stranaka, kao što je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) BiH, a to je danas potvrdio delegat Damir Džeba, govoreći da je odlično da konačno pacijenti na listi čekanja mogu dobiti zakonsku osnovu da im kantoni omoguće sredstva za liječenje.

Budući da delegati participiraju u kantonalnim skupštinama očekuju da donošenje ove zakonske dopune podrže i svi kantonalni ministri zdravstva, kao i federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac.

Na osnovu toga, kako su istakli, ovo zakonsko rješenje mogla bi u proceduru uputiti Vlada Federacije BiH krajem septembra, a u oktobru na sjednicama oba doba Parlamenta da bude usvojeno i time stupi na snagu već krajem oktobra nakon objave u Službenim novinama Federacije BiH.

Drugi stav koji se dodaje u Zakonu glasi: "U skladu sa načelom reciprociteta i u interesu zaštite prava pacijenata, ukoliko se sredstva kantonalnog zavoda u cjelosti ne iskoriste do kraja tekuće finansijske godine, a sredstva federalnog Fonda solidarnosti budu nedovoljna za finansiranje propisima definisanog paketa prava, dio prenesenog viška prihoda nad rashodima kantonalnog zavoda može se odlukom Vlade Federacije BiH, uz saglasnost vlade kantona, doznačiti federalnom Fondu solidarnosti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak