Upaljen meteoalarm za brojne dijelove BiH: Pročitajte i prognozu do četvrtka

0
Radiosarajevo.ba
Upaljen meteoalarm za brojne dijelove BiH: Pročitajte i prognozu do četvrtka

Jutros iznad Bosne i Hercegovine većinom nema oblaka, ali ima dosta prašine sa područja Sahare. Oblačno je jedino na krajnjem sjeverozapadu Bosne. Za brojne dijelove BiH na snazi je i žutimeteoalarm.

Pa su tako stanovnici regija Sarajeva i Tuzle upozoreni na vrelinu, ali i na moguće nevrijeme:

"Budite svjesni da se mogu pojaviti oluje sa grmljavinom. Budite posebno pažljivi u izloženim područjima, kao što su planine, šume i otvoreni tereni. Smetnje u vanjskim aktivnostima su moguće. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe."

Edin Subašić I Ratni zločini bez kazne: Dossier "Sarajevo safari" zaključan u ladici Tužilaštva BiH?

Građani regija Livno, Banja Luka, Prijedor i Višegrad upozoreni su na očekivane vreline

Temperature zraka izmjerene u 8 sati (°C): Bjelašnica 13; Sokolac 16; Bugojno, Livno i Široki Brijeg 18; Sarajevo 19; Sanski Most i Zenica 20; Prijedor, Trebinje, Tuzla i Zvornik 21; Banja Luka i Mostar 22; Neum 23; Bihać i Bijeljina 24; Gradačac 25°C. Temperatura mora iznosi oko 23 stepena.

Bioprognoza: Opšta slika djelimično će se pogoršati. Prijepodnevni sati biće ugodniji, u drugom dijelu dana, pod uticajem visokih temperatura i sparine, kod osjetljivih osoba su moguće izraženije tegobe u vidu iscrpljenosti, glavobolje, dekoncentracije. Prilikom boravka na otvorenom, naročito u prirodi, neophodno je provoditi mjere zaštite od vrućine i izbjegavati duže zadržavanje na suncu, s obzirom da će vrijednosti UV indeksa biti visoke. Također, relativno topli noćni sati mogu uzrokovati probleme u vidu otežanog sna.

[related][related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/meteorolozi-objavili-prognozu-do-14-juna-ovo-se-mnogima-nece-svidjeti/548770[/related][/related]

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati mala do umjerena naoblaka, ali ima dosta prašine sa područja Sahare koja zaklanja Sunce. U drugom dijelu dana uz razvoj oblačnosti lokalni pljuskovi i grmljavina, uz moguću pojavu grada, mogući su u centralnim, istočnim i sjevernim područjima, a u noći na ponedjeljak slabijih padavina može biti i u ostalim područjima. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 28 i 34°C. U Sarajevu djelomično vedro. Najviša dnevna temperatura zraka oko 31°C.

U ponedjeljak u Bosni i Hercegovini promjenljivo oblačno vrijeme sa prolaznom slabom kišom ili lokalnim pljuskom praćenim grmljavinom. Vjetar umjerene jačine, povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smjera. U poslijepodnevnim satima vjetar će oslabiti. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 16 i 21°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 26 i 32°C. 

U utorak u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa pljuskovima i grmljavinom. Jači pljuskovi se očekuju u Bosni uz lokalnu pojavu grada. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 17°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 24 i 28°C.  

U srijedu u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C, na jugu zemlje do 29°C.  

U četvrtak u Bosni i Hercegovini djelomično vedro i nestabilno vrijeme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugozapadnog smjera. U sjevernim područjima vjetar zapadnog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom između 12 i 16°C, na jugu zemlje do 20°C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 21 i 26°C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak