Univerziteti ove godine pokreću softver za prepoznavanje plagiranih radova

N. K.
Univerziteti ove godine pokreću softver za prepoznavanje plagiranih radova
Prepisivanje seminarskih, diplomskih, master, magistarskih i doktorskih radova na bh. univerzitetima uskoro bi trebala postati prošlost jer je, kako saznajemo, pokrenuta nabavka softvera putem kojeg će biti provjeravani stručni radovi.

U toku je realizacija projekta nabavke specijalnog programa za detekciju plagijata u naučnim radovima koji se provodi na Univerzitetu u Sarajevu u sklopu Erasmus plus projekta "Unapređenje istraživačkih potencijala u visokom obrazovanju u cilju daljeg razvoja regiona Zapadnog Balkana”.

"Nabavka ovoga programa predstavlja važan iskorak u sistemskom rješavanju problema plagiranja naučnih radova, a prvenstvena namjena ovoga softvera jeste analiziranje doktorskih i drugih naučnih radova. Također, vjerujemo da ćemo na ovaj način itekako utjecati na studente da vode računa o elementima koje iznose u svojim radovima, te da će se uveliko smanjiti dosadašnji pristup izrade kako seminarskih, tako i diplomskih radova“, mišljenja je prof. dr. Senada Kalabušić, koordinatorica UNSA na ovom projektu.

Prema njenim riječima, pomoću ovoga softvera na godišnjem nivou moći će se provjeriti do 600 naučnih radova, a ugovor će biti potpisan na tri godine.

"Sve članice Univerziteta u Sarajevu moći će koristiti ovaj softver koji radi na principu provjere originalnosti dostavljenih dokumenata kandidata s naučnim radovima objavljenim u mnogobrojnim međunarodnim naučnim časopisima arhiviranim u elektronskoj bazi ovoga softvera. Veoma važno jeste to, što se ova baza svakodnevno ažurira, tako da je mogućnost plagiranja nečijih ideja, citata i teza minimalna“, ističe prof. dr. Kalabušić.

Također, kako smo saznali, i Univerzitet u Banjoj Luci pokrenuo je nabavku softvera koji će provjeravati originalnosti naučno-istraživačkih radova na ovoj bh. visokoškolskoj ustanovi.

"Nažalost, posljednjih godina dešavali su se slučajevi gdje su se pojavile ozbiljne sumnje da u pojedinim naučnim radovima postoje elementi koji se mogu nazvati plagijatom. Novo rukovodstvo Univerziteta u Banjoj Luci pokrenulo je postupak nabavke softvera koji vrši analizu naučnog rada i automatski otkriva plagirane citate“, kazala je prof. dr. Luka Kecman, prorektor za kadrovske i materijalne resurse Univerziteta u Banjoj Luci.

Već godinama banjalučki Univerzitet sve naučne radove arhivira u svojoj elektronskoj bazi kako bi prilikom izrade nove naučne teze provjerili da li je u pitanju originalan rad ili postoje elementi plagijata.

"Univerzitet u Banjoj Luci vrlo ozbiljno je pristupio rješavanju ove problematike i vjerujemo da će se projekt nabavke softvera završiti još u ovoj godini, kako bi u narednoj akademskoj godini ovaj softver uveliko bio u funkciji“, dodaje prorektor Banjalučkog univerziteta prof. dr. Luka Kecman.

Ako analiziramo internet oglase u Bosni i Hercegovini, možemo doći do zaključka da se seminarski i "naučni“ radovi nude po veoma niskim cijenama.

Koliko je razvijena ilegalno tržište stručnih radova najbolje potvrđuje jedan od internet oglasa, putem kojeg se traže čak saradnici za pisanje diplomskih, master i magistarskih radova.

Naši sagovornici ističu da je plagijatorstvo moralni problem, te da svi oni koji na ovaj način steknu titulu treba da se zapitaju koliko je zaslužuju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak