Uhapšeni u Keniji čeka saslušanje u Nairobiju

Radiosarajevo.ba
Uhapšeni u Keniji čeka saslušanje u Nairobiju

Čovjek uhapšen u četvrtak u kenijskoj luci Mombasa, koji bi mogao biti zanimljiv za jednu od istraga u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY), treba u petak da bude prebačen u Nairobi gdje će ga saslušati policija, doznaje se iz policijskih izvora.

"On će biti prebačen u Nairobi radi saslušanja. Policajci iz Mombase rade u tijesnoj saradnji sa svojim kolegama iz Nairobija", izjavio je za AFP glasnogovornik kenijske policije Eric Kiraithe.

"Radi se o važnom slučaju u koji su umiješane mnogobrojne istražne jedinice", kazao je on bez dodatnih detalja.

Policijski izvori su naveli da je zatražena pomoć Interpola. Osumnjičenog su policajci u četvrtak uhapsili u Mombasi. Radi se o njemačkom državljaninu, ali ne o jednom od posljednjih optuženika Haškog tribunala, doznaje se u petak iz dobro obaviještenih izvora u Beogradu.

Nema potvrde da su uhapšeni Hadžić ili MladićMinistarstvo unutrašnjih poslova Repubike Srpske nema nikakavih saznanja o ovom hapšenju, a hrvatski mediji spekuliraju kako se radi o njemačkom državljaninu

Još uvijek nije potvrđeno da je osoba koju je u četvrtak uhapsila kenijska policija, a za koga se vjeruje da je umiješan u ratne zločine u bivšoj Jugoslavije, Ratko Mladić ili Goran Hadžić.
Kenijska policija Haškom tribunalu još nije dostavila nikakavu informaciju o uhapšenom licu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Repubike Srpske, navodno, nema nikakavih saznanja o ovom hapšenju, a Hrvatska radiotelevizija nagađa kako se radi o državljanu njemačke.

MUP Srbije i drugi nadležni organi u Srbiji nemaju bilo kakvu potvrdu da je Mombasiju uhapšena osoba je povezana sa istragama suda u Hagu, javljaju srpski mediji.

Kako saznaje B92, na osnovu fotografije koja je u toku dana dostavljena srpskim vlastima, utvrđeno je da nije riječ ni o jednom od dva preostala dva haška bjegunaca koje Srbija treba da isporuči Hagu.

Pozivajući se na lokalnu policiju, hrvatski mediji navode da je uhapšeni muškarac rodom iz Hrvatske, što bi moglo da znači da je riječ o Hadžiću, koji je rođen 1958. godine u Vinkovcima. Međutim, s obzirom da je navedeno da uhapšeni ima 65 godina to bi moglo da znači i da je u pitanju Mladić.

Kenijska policija privela je danas u kenijskom gradu Mombasi muškarca za koga se vjeruje da je povezan sa istragama Haškog tribunala, saopštio je policijski portparol Erik Kiraite.

"Čovjek za kojeg sumnjamo da ga traži Haški tribunal uhapšen je u poslijepodnevnim satima i u toku je njegovo ispitivanje. Bit će mu uzeti oticsi prstiju, a pomagaće nam pripadnici Interpola", rekao je portparol AFP-u.

Kiraite je odbio da saopšti ime ili nacionalnost osumnjičenog.

Olga Kavran, portparol glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca, izjavila je da "ne može ništa da kaže".

U Keniji uhapšen haški bjegunac?

Policajci u civilnoj odjeći uhapsili su muškarca u hotelu na obali, gdje je on navodno upravljao ronilačkim klubom, prenosi agencija Sinhua.

Jedan radnik hotela izjavio je da je oko 20 naoružanih policajaca izvršilo raciju u kancelarijama ronilačkog kluba i uhapsilo muškarca. "On je vodio klub skoro 20 godina", rekao je ovaj radnik.

Izvori su rekli da je informaciju o osumnjičenom kenijskoj policiji dostavio Interpol, što je dovelo do hapšenja 65-godišnjeg muškarca, koji je navodno bivši visoki vojni oficir.

On je odmah prevezen u policijski štab pod jakim obezbjeđenjem u konvoju od sedam automobila, a novinarima na odredištu nije bilo dozvoljeno snimanje.

Hotelski radnik je rekao da je muškarac vodio usamljenički život i da je živio u iznajmljenom stanu na obali. "Jedina informacija koju imamo o njemu jeste da je iz Hrvatske i da je ovdje oko 25 godina", rekao je.

Policajci koji su učestvovali u akciji odbili su da daju komentar.

Fena/srna/index.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak