Udruženje logoraša: 'Josip Merdžo prijeti novim ratom'

10
Radiosarajevo.ba
Udruženje logoraša: 'Josip Merdžo prijeti novim ratom'

Josip Merdžo, generalni sekretar HNS koji je u suštini Udruženje građana na političkoj osnovi, u emisiji "Kompas" RTV HB ,a što su prenijeli i elektronski mediji, zaprijetio je novim ratom ukoliko Europski sud za ljudska prava potvrdi presudu u slučaju "Kovačević". Kako je to učinio objasnilo je Udruženja logoraša Mostar i Mostarskog kruga.

Novinar ponesen velikom snagom,ulogom i značajem Republike Hrvatske u međunarodnoj politici upitao je Josipa Merdžu: hoće li Kovačević "tjeranjem lisice istjerati King Konga, to jeste Hrvatsku Republiku u BiH", pojasnio je da je sve moguće ako Veliko vijeće potvrdi presudu Kovačević. "Tu se otvara utakmica malo više razine", naveo je i rekao kako sve "ukazuje na to da je dio bošnjačke politike zaigra na pogrešnu kartu".

"Možete se osloniti na članak kršenje ljudskih prava, ali zaboraviti kontekst konstrukcije BiH ovakve kakva jeste je nemoguće", rekao je Merdžo. Josip Merdžo kao i Christian Schmidt u nedostatku pravne argumentacije žele najavom novog rata zastrašiti ESLJP ne libeći se udariti na temelje europskih vrijednosti. Ne zaboravimo da Merdžin šef svako malo maše zastavom da je HDZ nositelj europskih prava, a suštinski Schmidtov šef Andrej Plenković nedavno dolazeći u Bosnu i Hercegovinu javno traži ukidanje svih presuda Europskog suda za ljudska prava koja podupiru izgadnju građanske države u BiH.

Oglasio se Aljoša Čampara o stavovima iz SDA: "Ozbiljan nasrtaj na vladavinu prava"

Plenković time iznosi stav da jedino Bosna i Hercegovina u Europi ne može biti ustavno konstruirana kao sve članice Europske unije uključujući i njegovu Hrvatsku, te da je za nju najbolje arhaično rješenje koje je nametnuo Dejtonski Sporazum. Ona treba ostati zarobljena u luđačkoj košulji (omiljena sintagma Josipa Merdže) kako bi se dogoročno raspala, što je i ratni cilj Miloševića i Tuđmana utemeljen u martu 1991.godine.

Sjećamo se izjave predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića kojom je Bošnjacima poručio da se trebaju okupati i potom naparfemisati. Za njega su Bošnjaci prljavi i smrdljivi i kao takvi ne mogu u Europu bez obzira na činjenicu da su u proteklom ratu održali civilizacijsku lekciju susjedima i komšijama. Sapun za pranje Republike Hrvatske od ratnih nedjela počinjenih u Bosni i Hercegovini bio je prijem u Europsku uniju i mislili su da su zreli za parfema.

Udruženje logoraša Mostar: "Visoki" predstavnik Schmidt se mora zaustavi, dotakao je crvenu liniju

No, mudriji Plenković je zaključio da je Republici Hrvatskoj (novom King Kongu prema novinaru) i njenoj ekspozituri u BiH i dalje ozbiljan teret presuda Haškog Tribunala za UZP kojim im je presuđeno za ratne zločine. Stoga je izlobiran dolazak Cristiana Schmidta za Visokog Predstavnika u BiH koji će svojim djelovanjem pogodovati HDZ i uzvratiti za počast i odlikovanje koje nosi ime rodočelnika hrvatskog nacionalizma Ante Starčevića.

Suština je u tome da se osporavanjem prvostepene presude u predmetu Kovačević želi relavitizirati presuda za UZP, a time i druge presude za UZP Srbiji i genocid u Srebrenici te time nagraditi politika "tla i krvi"za rat '92 - '95. Plenković preko Schmidta suštinski bije bitka i za Dodika i Vučića koji mudro šute nadajući se da će uspjeti i time skinuti teret i sa hegemonističke i agresorske politike Srbije u istom ratu. Relativizacijom presude za UZP stvaraju se preduslovi za treći entitet.

I sad dolazimo do poente. Presuda u predmetu Kovačević kroz jednu izbornu jedinicu za Predsjedništvo i Dom naroda apsolutno anulira mogućnost stvaranja trećeg entiteta i jačanje države.

Okupljanje intelektualaca i građana prekoputa OHR-a zbog Schmidtovog rušenja presude 'Kovačević'

Josip Merdžo kao i Christian Schmidt uporno tračak nade grade na izdvojenom mišljenju austrijske sutkinje Gabriele Kucsko-Stadlmayer koja je bila jedna od sedam sudija. Za njih 86 posto jednoglasnosti kod donošenja presude ništa ne vrijedi jer je 14 posto mnogo vrijednije. Ove cifre nas neodoljivo podsjećaju na vrijednosti glasova koje je Schmidt utvrdio izmjena Izbornog zakona u izbornoj noći oktobra 2022.godine.

Merdžo insinuirajući blati ime suca ESLJP Farisa Vehabovića a ne želi javnosti reči kako i zbog čega njihova sudačka zvijezda Gabriele Kucsko-Stadlmayer nije više sutkinja istog suda. Josipe, Dragane, Andrej i Christiane znajte da mi znamo čitati iza zavjese i da štošta znamo o prljavim rabotama koje vodite protiv Bosne i Hercegovine koja bi po mnogo čemu trebala biti i domovina Josipa i Dragana. Prijetiti novim ratom sa željom da domovinu izgubimo u ratu je računica bez krčmara i nemojte se upuštati u sulude avnture.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak