Udruženje generala BiH: "Dajemo punu podršku dr. Slavenu Kovačeviću"

12
Radiosarajevo.ba
Udruženje generala BiH: "Dajemo punu podršku dr. Slavenu Kovačeviću"

U subotu, 28. septembra 2024. godine, Udruženje generala Bosne i Hercegovine izdalo je saopćenje u kojem daju punu podršku dr. Slavenu Kovačeviću, te presudi "Kovačević" pred Europskim sudom za ljudska prava. Prateći sveukupna događanja vezana za presudu “Kovačević” pred Evropskim sudom za ljudska prava.

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Prateći sveukupna događanja vezana za presudu 'Kovačević' pred Evropskim sudom za ljudska
prava, Udruženje generala Bosne i Hercegovine daje nedvojbenu i punu podršku dr. Slavenu
Kovačeviću, našem saborcu i časnom pripadniku Armije Republike Bosne i Hercegovine.

Mladi u Sarajevu održali još jedne proteste i najavili kolektivnu tužbu: "Para ima kad se ne krade"

Sve njegove aktivnosti u ovom slučaju prepoznali smo kao nastojanje da se u punoj mjeri osigura jednako aktivno biračko pravo i ravnopravnost za sve građane naše države. Upravo je ravnopravnost svih ono za što smo se, između ostalog, i borili tokom odbrambeno – oslobodilačkog rata 1992.-1995.

Naš cilj jeste bila sloboda, ali smo se istovremeno borili za državu u kojoj će svi njeni građani i narodi u punoj mjeri biti ravnopravni. Odbrana od agresije bila je preduslov kako bi smo gradili i izgradili modernu i demokratsku državu, sa vladavinom prava i punom zaštitom ljudskih prava. I danas nam niko ne može oduzeti pravo da se borimo i izborimo, u okviru civilizacijskih normi i elementarnih ljudskih prava, za izgradnju naše Bosne i Hercegovine kao prosperitetne države po mjeri svih njenih naroda i građana.

Pozitivan ishod presude u slučaju 'Kovačević' će doprinijeti ostvarivanju jednakog aktivnog biračkog prava za sve građane Bosne i Hercegovine u izborima za članove Predsjedništva i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, što je jedan je od potrebnih demokratskih standarda kojima moramo svi zajedno težiti, ako želimo ispuniti kriterije za članstvo u Evropskoj uniji i NATO savezu.

Zbog svega navedenog, Udruženje generala Bosne i Hercegovine snažno podržava nastojanja dr. Slavena Kovačevića da uspije u svojoj ispravnoj pravnoj borbi pred Evropskim sudom za ljudska prava. Istovremeno, pozivamo sve relevantne državne i društvene subjekte da daju punu podršku svim institucijama i pojedincima koji istrajavaju u izgradnji demokratske, prosperitetne i suverene države Bosne i Hercegovine."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak