Udruženja žrtava uputila apel pred lokalne izbore u BiH: Uzdržite se od zloupotreba genocida

2
Radiosarajevo.ba
Udruženja žrtava uputila apel pred lokalne izbore u BiH: Uzdržite se od zloupotreba genocida

Udruženje žrtava i svjedoka genocida, Udruženje pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje Žena Podrinja, Udruženje Majke Srebrenice i Udruženje žene Srebrenice uputili su apel u povodu predstojećih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

"Svjedoci smo svakodnevnih javnih negacija počinjenog genocida i drugih ratnih zločina u BiH. Iz Srbije i Hrvatske svakodnevno se negiraju sudski utvrđene činjenice, te se revizijom pokušava u državni sistem BiH implementirati lažni narativ, drugačiji od onog što je utvrdio haški Tribunal.

Dijete u Dubrovniku palo u otvoreni šaht, završilo je u bolnici

Pozivamo sve političke subjekte da se u predstojećoj političkoj kampanji uzdrže od zloupotreba genocida i drugih ratnih zločina počinjenih u BiH.

Pozivamo političke subjekte da se natječu u tome kako i na koji način nam mogu pomoći u progonu ratnih zločinaca, pronalasku masovnih grobnica i zaštiti žrtava, bez obzira na to što se radi o lokalnim izborima. Poseban apel upućujemo onima koji zloupotrebljavaju genocid u Srebrenici i UN rezoluciju prikupljajući jeftine političke poene.

Ćamil Duraković o novom skandalu u RS: Gdje su i šta rade tužitelji Tužilaštva Bosne i Hercegovine?

Očekujemo od svih političkih subjekata da ponude rješenja kako će ukinuti nastavne programe u entitetu RS, gdje su Radovan Karadžić i Ratko Mladić prikazani kao heroji, kako riješiti procesuiranje stotina zločinaca sakrivenih u Srbiji i Hrvatskoj, kako zaustaviti BiH pravosuđe koje radi sve suprotno od onoga dokazanog u Hagu, te kada će se podići prve optužnice za opsadu Sarajeva, Goražda, Bihaća, odnosno kada će se pozvati na međunarodno pravo i naslijeđe dva UN suda.

Političke kampanje su možda prilika da slobodni ljudi iskažu svoje mišljenje o
navedenim problemima i izazovima s kojima se susrećemo. Sve drugo je politizacija i zloupotreba genocida i drugih ratnih zločina u BiH", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak