U Zenici uhapšena tinejdžerka (19) zbog lažne dojave o postavljenoj bombi u školi

0
Radiosarajevo.ba
U Zenici uhapšena tinejdžerka (19) zbog lažne dojave o postavljenoj bombi u školi

U petak, 18. oktobra, dežurna služba Policijske stanice Centar u Zenici je zaprimila anonimnu dojavu da je u prostorijama Katoličkog školskog centra "Sveti Pavao" Zenica postavljena eksplozivna naprava.

"Na mjesto događaja odmah su izašli policijski službenici koji su poduzeli hitne aktivnosti na osiguranju mjesta događaj, kao i evakuaciji učenika i školskog osoblja, nakon čega je izvršen detaljan kontradiverzioni pregled svih prostorija škole. Poduzetim radnjama utvrđeno je da se radilo o lažnoj dojavi.

Paralelno sa navedenim postupanjem, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su poduzimali intenzivne mjere i radnje na utvrđivanju identiteta osobe koja je izvršila predmetnu dojavu.

Vidjela Liama Paynea minute prije pada: 'Pozvao nas je na maženje, a onda je nju zgrabio za vrat'

Kao rezultat poduzetih aktivnosti, došlo se do operativnih saznanja da se u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela može dovesti ženska osoba, inicijala B.F., rođena 2005. godine, iz Zenice, koja je locirana od strane policijskih službenika i lišena slobode.

Nad istom je zavedena kriminalistička obrada, te će biti ispitana u svojstvu osumnjičenog lica na okolnosti izvršenja krivičnog djela "Lažno prijavljivanje" iz člana 347. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Ova uspješna policijska akcija je rezultat koordiniranih aktivnosti poduzetih u saradnji i uz podršku Obavještajno- sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine.

Sa ciljem preveniranja ovakvih slučajeva, ovom prilikom posebno ukazujemo roditeljima na njihovu obavezu dužnog staranja o maloljetnoj djeci, kao i na potrebu stalnog nadzora nad istim.

Posebno naglašavamo da su ovakve radnje maloljetnika nezakonite, te da će policijski službenici ove uprave policije u svim slučajevima kada utvrde da je maloljetnik izvršio lažnu dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi, protiv istog nadležnom tužilaštvu dostaviti izvještaj zbog počinjenog krivičnog djela "Lažno prijavljivanje" iz člana 347. Krivičnog zakona FBiH, sopštili su iz MUP-a ZDK. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak