U ruskim napadima srušene 173 bolnice u Ukrajini

0
Radiosarajevo.ba
U ruskim napadima srušene 173 bolnice u Ukrajini

U posljednjih 12 mjeseci, izvršeno je više od 700 napada na zgrade i osoblje zdravstvenih institucija u Ukrajini. Napadi sve više uzimaju svoj danak na zdravstvenom sistemu ove zemlje.

Nedavno su iz ukrajinskog ministarstva zdravlja izvjestili da je oko 1200 zdravstvenih objekata oštećeno u direktnim i indirektnim napadima, a 173 bolnice nepovratno su uništene.

Napadi su bili najučestaliji u prvim danima rata, kada se u prosjeku svaki dan dešavalo 8 napada na zdravstvene institucije.

Dnevnik Radija Sarajevo | Dizdar: "Slovo Gorčina" – Maku u čast

Stanovnici Hersona navode da su ruske trupe, kada su se povlačile iz ovog grada, sa sobom odnijele svu medicinsku opremu. Prilikom osvajanja Mariupolja, Rusi su napali tamošnju bolnicu, a porodilište u istom gradu porušeno je u zračnim napadima.

Napadi su zatvorili mnoge bolnice, a primorali brojne druge da smanje aktivnosti na minimum. U Iziumu, eksplozije su srušile glavne zidove bolnice, tako da su pacijenti i medicinsko osoblje bili primorani da se povuku u podrume. Kada je ukrajinska vojska ponovo zauzela ovaj grad, obnovljeno je jedno krilo bolnice i na posao se vratilo 200 medicinara od ukupno 500 koliko je radilo prije rušenja.

Ukrajina ima drugi najveći broj HIV infekcija u Evropi. Također, jedna je od zemalja sa najvećim brojem slučajeva tuberkuloze. Od početka invazije, naglo je pao broj ljudi koji je liječio ove poteškoće, navode svjetski mediji.

Rat u Ukrajini je promijenio svijet: Evo na kojih pet načina

Količina lijekova ne predstavlja problem, zahvaljujući stalnom prilivu novih zaliha putem donacija. S druge strane, s obzirom na masovno iseljavanje i veliki broj izbjeglica, onemogućeno je praćenje novih infekcija i broja inficiranih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak