U Sarajevu svečano otvorena Upravna zgrada Rijaseta Islamske zajednice u BiH

11
Mina

Odluka o izgradnji donesena još 2007. godine

Svečanim presijecanjem vrpce Upravna zgrada Rijaseta je i zvanično otvorena, čime je Sarajevo u starom dijelu grada dobilo prelijepo arhitektonsko zdanje.

Odluka o izgradnji je donesena u junu 2007. godine, a kamen temeljac položen je u septembru 2008. godine. Gradnja je počela sredstvima koja su prikupili domaći privrednici i vakifi, a akciji se 2009. godine priključila i tadašnja Vlada Libije koja je donirala značajna sredstva od kojih je sagrađena konstrukcija objekta.

Predviđeni rok za završetak radova bio je kraj 2011. godine, ali su zbog nedostatka sredstava radovi bili obustavljeni od 2010. do 2018. godine.

Na inicijativu reisu-l-uleme Husein-ef. Kavazovića, Vakufska direkcija Islamske zajednice u BiH u partnerskom odnosu sa Generalnom direkcijom vakufa Republike Turske osigurala je potrebna sredstva za nastavak gradnje. Protokol o saradnji na realizaciji ovog projekta potpisan je 2017., a 2018. su počeli radovi koji su završeni krajem 2021. godine. Ovim sporazumom osigurano je nešto više od preostale dvije trećine potrebnih sredstava za završetak objekta.

Projekt je uradio akademik Zlatko Ugljen sa saradnikom Huseinom Dropićem, a osnovna zamisao Ugljenovog arhitektonskog djela ogleda se u sedam kubeta, kao refleksija sedam nebeskih svodova, o čemu se u Kur’anu Časnom govori na više mjesta. (kraj)

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak