U Banjoj Luci danas konstituirajuća sjednica NSRS

1
Fena
U Banjoj Luci danas konstituirajuća sjednica NSRS

Konstituirajuća sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) novog, jedanaestog saziva, zakazana je za danas u Banjoj Luci.

U skladu s Poslovnikom, prvom sjednicom, do izbora novog predsjednika NSRS, predsjedavat će najstariji poslanik Nataša Radulović, uz pomoć generalnog sekretara Nebojše Zgonjanina i tri najmlađa poslanika iz tri političke partije s najvećim brojem mandata, Anje Ljubojević, Aleksandra Trninića i Nebojše Drinića.

Kako je rečeno prošle sedmice nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj, dogovoreno je da predsjednik NSRS bude iz Ujedinjene Srpske, te da je kandidat za tu poziciju Nenad Stevandić.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Poznat datum konstituirajuće sjednice Narodne skupštine RS

Na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka u NSRS 11. novembra usvojen je prijedlog odluke po kojoj bi Narodna skupština u ovom sazivu trebalo da ima četiri potpredsjednika.

Na konstitutivnoj sjednici NSRS zakletvu će položiti novoizabrani poslanici, te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz srpskog naroda Željka Cvijanović i novoizabrani potpredsjednici Republike Srpske Davor Pranjić i Ćamil Duraković.

Osim izbora predsjednika i potpredsjednika NSRS, te polaganja svečane zakletve, predviđeno je i imenovanje generalnog sekretara i zamjenika generalnog sekretara NSRS.

Također, u predloženom dnevnom redu je i pokretanje inicijative za izbor delegata iz Republike Srpske u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda RS.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je prošle sedmice izjavio da će, kada dođe vrijeme za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, gdje se bira pet delegata iz srpskog naroda, oni imati zajednički prijedlog za četiri, koji će doći iz SNSD-a.

Prema potvrđenim rezultatima izbora, u novom sazivu NSRS bit će: SNSD sa osvojenih 29 mandata; SDS sa 13; PDP sa osam, Socijalistička partija Petar Đokić-NDP-SNP sa pet; Pokret za državu sa pet, Demokratski savez-DEMOS sa pet mandata, zatim Ujedinjena srpska sa osvojena četiri mandata, Za pravdu i red - lista Nebojše Vukanovića sa četiri; DNS sa četiri; a Narodna partija Srpske-Darko Banjac-PUS-Prva SDS sa tri i SPS - Goran Selak sa tri mandata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak