Tužilaštvo traži raspisivanje potjernice za Neđeljkom Popovićem

0
BIRN - Detektor.ba
Tužilaštvo traži raspisivanje potjernice za Neđeljkom Popovićem

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je raspisivanje potjernice za Neđeljkom Popovićem, nakon što se ponovo nije pojavio na ročištu za izjašnjenje o krivnji po optužnici koja ga tereti za zločine počinjene na području Mrkonjić-Grada.

Sutkinja za prethodno saslušanje Željka Marenić rekla je da je Sud BiH 25. aprila putem Ministarstva pravde BiH upućena zamolnica, ali da Sud nije obaviješten je li Popoviću, koji je nastanjen u Pančevu u Srbiji, uručen poziv za ročište.

Popovićev branilac Boris Mandić je kazao da nije imao nikakav kontakt sa optuženim.

Savez kolumnista | Jasmin Medić: Ko žali 20. jula?

Tužiteljica Marijana Čobović rekla je da se Tužilaštvo putem protokola obratilo organima u Srbiji i provjerilo da je adresa navedena u optužnici tačna. Kazala je da je Popović ispitan 2020. godine u svojstvu osumnjičenog putem međunarodne pravne pomoći i da nakon toga više nisu stupili u kontakt s njim.

"Čak su pripadnici MUP-a lično otišli na lice mjesta 28. februara 2024. i potvrdili da se optuženi nalazi na ovoj adresi u Pančevu", rekla je Čobović te predložila raspisivanje potjernice i određivanje mjere pritvora za optuženog Popovića.

Odbrana se usprotivila ovakvom prijedlogu jer, kako je kazao Mandić, nisu ispunjene pretpostavke za određivanje pritvora.

"Prvo mora dokazati da je optuženi obaviješten", rekao je Mandić.

Državni sud je ranije protiv Popovića potvrdio optužnicu koja ga tereti da u svojstvu načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Mrkonjić-Grad, kao osoba nadređena pripadnicima aktivnog i rezervnog sastava milicije-policije, nije poduzeo nužne i razumne mjere da spriječi počinitelje ubistava i teškog zlostavljanja civila te", iako je znao da su zločini počinjeni, nije ništa poduzeo da se počinitelji procesuiraju i kazne.

Civili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti su, prema ranijim navodima Tužilaštva, bili nezakonito zatočeni u prostorijama SJB-a Mrkonjić-Grad i firme "Udarnik" u mjestu Bjelajce, te prostorijama firme "Zadružna trgovina" u mjestu Podbrdo.

Sud će o prijedlogu Tužilaštva odlučiti naknadno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak