Tužilaštvo o snimku Osmice i Gordane Tadić: "Formirani su predmeti"

6
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo o snimku Osmice i Gordane Tadić: "Formirani su predmeti"

"Povodom više medijskih upita o aktivnostima Tužiteljstva BiH, a u svezi pojavljivanja nezakonito snimljenog snimka sastanka glavne tužiteljjice Gordane Tadić, možemo potvrditi da je Tužiteljstvo BiH zaprimilo dvije kaznene prijave, protiv direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, zbog više kaznenih djela, između ostalog zlouporabe položaja ili ovlasti, ometanja pravosuđa, ucjene i drugih nezakonitih postupanja."

Saopćeno je ovo danas iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

"Također, u prijavama se navode i nezakonitosti korištenja financijskih sredstava agencije, kao i nezakonito postupanje i poduzimanje mjera i radnji praćenja i nadzora prema pojedinim osobama.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Tužiteljstvo BiH na temelju prijava formiralo je dva predmeta, koja su data u rad postupajućim tužiteljima u Posebnom odjelu za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju.

Također, u okviru predmeta, Tužiteljstvo BiH će sa partnerskim institucijama, poduzeti sve potrebne aktivnosti, na rasvjetljavanju svih okolnosti navedenog događaja, te izvršiti provjere navoda iz prijave", dodaje se.

Šta se čuje na snimku?

Podsjetimo, 17. septembra su pojedini mediji objavili snimak sa sastanka Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e, i Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, a koji je navodno snimao Mehmedagić, nakon čega su se oglasili i iz OSA-e. Pozvali su sve relevantne institucije u ovom slučaju da provjere ko je snimao zvanični sastanak u Tužilaštvu BiH između osoba koje imaju pristup tajnim podacima.

Dan nakon tog snimka, pojavio se još jedan. Objavio ga je portal Avaza. U tom snimku Mehmedagić kaže, kada je sreo novinara Avdu Avdića, da ga je "nabio nogom i ganjao ga dole". Između ostalog, na tom snimku spominje Ranka Debevca, predsjednika Suda, Milana Tegeltiju, Asima Sarajlića, Gorana Salihovića…

U jednom trenutku Osmica priznaje da OSA prati i novinara Avaza, koji objavljuje tekstove o njemu: "Ja imam službu koja analizira, ja dam njima oni sve provjere. Mi znamo kada je on zvao onog Aščerića (Miralem Aščić, novinar Avaza). Mi znamo kada je ovaj njega Aščerić zvao, sve mi znamo."

Govoreći o Avdi Avdiću, Osmica je rekao:

"Ja kada sam imenovan za direktora, on me sreo na cesti i rekao 'šta je vi paraobavještajci'. Ja ga nabio nogom i ganjao ga dole. On je onda išao u Ambasadu SAD, FUP, SIPA-u, podnio krivičnu prijavu protiv mene, pa se onda počeo 'lizati' sa mnom", čuje se kako kaže Osmica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak