Tužilaštvo BiH odgovorilo IGK-u : Ne postoji sumnja da Cvijanović i Dodik počinili krivično djelo

11
Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo BiH odgovorilo IGK-u : Ne postoji sumnja da Cvijanović i Dodik počinili krivično djelo

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) je dobio odgovor od Tužilaštva Bosne i Hercegovine na krivične prijave protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović.

Tužilaštvo je donijelo naredbe o neprovođenju istrage protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović jer po njima ne postoji osnovana sumnja da su prijavljene osobe počinile krivično djelo.

IGK podsjeća da je podnio krivične prijave protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog kršenja Zakona o zabrani negiranja genocida. U prijavama se navodi i pokušaj rušenja ustavno pravnog poretka Bosne i Hercegovine i narušavanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta, nezavisnosti, političko pravnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine.

Profesorica koja je ubijena u Sanskom Mostu trebala otići u penziju za nekoliko dana

U prijavama IGK je naveo da su Milorad Dodik i Željka Cvijanović donijeli ukaz prema kojem u tom entitetu ne važe izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, koje je donio bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, a kojima se krivično kažnjava negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

Iz IGK-a su poručili da ovaj Institut neće odustati od saradnje sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine i sa Glavnim tužiocem Kajganićem, jer su istina i pravda na strani žrtava. IGK će nastaviti pravnu bitku da svi ratni zločinci budu privedeni pravdi i da one koji negiraju zločin i one koji štite zločince i negatore zločina stigne zaslužena kazna. Između zločinaca i negatora zločina nema razlike. Neki zločinci mogu biti i ostati nekažnjeni, ali nikada ne smiju biti mirni i spokojni.

Foto: IGK: Odgovor Tužilaštva BiH
Foto: IGK: Odgovor Tužilaštva BiH

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak