Turska će obaviti posmatračke letove iznad BiH: 'Nema potrebe za uznemiravanjem'

2
Radiosarajevo.ba
Turska će obaviti posmatračke letove iznad BiH: 'Nema potrebe za uznemiravanjem'

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine izvještava javnost da će se, u periodu od 9. do 13. septembra, nad našom zemljom obaviti novi planirani promatrački let u okviru Ugovora 'Otvoreno nebo'.

Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH će, u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova BiH, Ministarstvom komunikacija i transporta BiH i Međunarodnim aerodromom Sarajevo, realizirati promatrački let Republike Turske, sukladno odredbama međunarodnog ugovora Otvoreno nebo.

Građani se obavještavaju da se radi o najavlјenoj aktivnosti, tokom koje će se posadi aviona i
međunarodnim inspektorima pridružiti prateći tim OS BiH i Ministarstva komunikacija i transporta BiH te da nema potrebe za bilo kakim uznemiravanjem.

Sudar tramvaja i automobila u centru Sarajeva, nastale velike gužve

Posmatrački let će biti obavljen avionom CN-235 iz sastava ratne avijacije Republike Turske. Tačno vrijeme realizacije i putanja promatračkog leta će biti usuglašeni tijekom zajedničke pripreme, nakon dolaska izaslanstva na Međunarodni aerodrom Sarajevo.

Snimanje teritorija se obavlja senzorima certificiranim sukladno odredbama Ugovora, nakon što ih pregledaju nadležni specijalisti Oružanih snaga BiH.

Ugovor Otvoreno nebo predstavlјa jedan od sigurnosnih aranžmana, koji zemlјama članicama omogućava snimanje teritorija zemlјe iznad koje se obavlјa promatrački let, u cilјu pribavlјanja podataka o vojnim snagama i njihovim aktivnostima. Svrha Ugovora je izgradnja i razvijanje povjerenja među članicama.

Bosna i Hercegovina je pristupila ovom Ugovoru 2003. godine. Od tada, u saradnji sa ostalim članicama, aktivno sudjeluje u realizaciji promatračkih letaova, kako iznad teritorija BiH, tako i iznad teritorija ostalih zemalјa članica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak