Tri zlata za BiH: Historijski uspjeh naših učenika na matematičkoj olimpijadi

1
Radiosarajevo.ba
Tri zlata za BiH: Historijski uspjeh naših učenika na matematičkoj olimpijadi

Na ovogodišnjoj Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO), koja se održala u Velikoj Britaniji (Bath), učenici iz Bosne i Hercegovine ostvarili su fenomenalne rezultate,  osvojivši tri zlatne medalje.

Ovo je 32. put kako BiH učestvuje na IMO, najprestižnijem matematičkom takmičenju na svijetu, te u prethodnom 31 učešću niti jedan učenik nije uspio osvojiti zlatnu medalju. Konačno, tom čekanju je došao kraj, te su naši učenici, iznad svih očekivanja, ove godine osvojili čak tri zlatne medalje.

Naši zlatni momci su: Benjamin Mujkić, učenik 3. razreda Druge gimnazije Sarajevo, Andrej Krčmar, učenik 2. razreda Gimnazije Banja Luka i Vuk Janković, učenik 1. razreda Gimnazije "Jovan Dučić" Trebinje.

Saša Lošić Loša za Radiosarajevo.ba: "Nisam bio spreman da zabavljam ljude u tom tragičnom momentu"

Oni su na ovaj način zlatnim slovima ispisali historiju bh matematike, te iako su ranije osvajali mnoga priznanja, ovo je kruna njihovog rada i truda.

I ostali učenici iz BiH su bili fenomenalni: Harun Alibegović, maturant Richmond Park International Secondary School Sarajevo je osvojio srebrnu medalju, dok su bronzane medalje osvojili učenici Druge gimnazije Sarajevo - Adnan Osmić i Naida Gavranović.

Baščaršija kao učionica: Srednjoškolci iz Travnika upijaju bogatstvo sarajevske kulture

Liderka na ovogodišnjoj, za BiH historijskoj olimpijadi, je bila Adisa Bolić, dok je zamjenik bio Bojan Pažin. Ovo je ujedno i prvi put da su se svi učenici iz BiH okitili medaljama na IMO. U ekipnom plasmanu Bosna i Hercegovina je zauzela 13. mjesto u konkurenciji 108 zemalja, što je ubjedljivo najbolji ekipni plasman u historiji. Prethodni najbolji plasman je bio 29. mjesto.

Iz Udruženja matematičara Kantona Sarajevo su čestitali učenicima i liderima, te su istakli da svi ovi učenici već godinama pohađaju Školu matematike za nadarene učenike koju organizuju, kao i da su bili svjesni da imaju fantastičnu ekipu s obzirom da su svi članovi ekipe već osvajali medalje na međunarodnim takmičenjima, ali da ipak nisu mogli ni sanjati ovakav rezultat.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo  već tri godine sistemski podržava odlazak učenika na međunarodna takmičenja,  te osigurava stipendije i nagrade za nadarene učenike, a tako će i nastaviti. Pozvali su sve koji žele da uveličaju doček olimpijske ekipe BiH i tako ih nagrade za ovaj historijski rezultat, da dođu na sarajevski aerodrom u srijedu, 24. jula u 19:50 sati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak