Sarajevski učenici zablistali na matematičkoj olimpijadi i donijeli tri medalje u BiH

2
Radiosarajevo.ba
Sarajevski učenici zablistali na matematičkoj olimpijadi i donijeli tri medalje u BiH
Foto: Vlada Kantona Sarajevo / Elvedin Okerić , Naida Hota-Muminović i Senada Salihović ugostili učesnike BMO

Sjajni rezultati sarajevskih učenika na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi.

Sarajevski učenici ostvarili su zapažen uspjeh na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi (BMO) održanoj od 27. aprila do 2. maja 2024. godine u Varni u Bugarskoj i plasirali se na četvrto mjesto, iza Turske, Rumunije i Bugarske.

Bosanskohercegovačka ekipa, osvojivši četvrto mjesto, ponovila je svoj najbolji plasman iz 2017. godine.

Ovo su najčešće korišteni i nesigurni PIN kodovi: Da li je i vaš na listi?

Ovo su najčešće korišteni i nesigurni PIN kodovi: Da li je i vaš na listi?

Harun Alibegović (Richmond Park Secondary School Sarajevo) osvojio je srebrenu medalju, Ahmed Spahić i Benjamin Mujkić (JU Druga Gimnazija Sarajevo) osvojili su bronzanu medalju, dok je Abdullah Fehratbegović (Richmond Park Secondary School) osvojio posebno priznanje.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović i direktorica Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja Senada Salihović danas su ugostili uspješne matematičare, njihovog lidera Zenana Šabanca i profesoricu Senadu Kalabušić.

Osim o njihovim uspjesima, razgovarano je i o Balkanskoj matematičkoj olimpijadi 2025. godine, čiji domaćin će biti Sarajevo, a koju će u potpunosti podržati Vlada Kantona Sarajevo, te će uz Udruženje matematičara KS biti suorganizator.

Ministrica Hota-Muminović zahvalila se Udruženju matematičara KS na predanom i posvećenom radu, te naglasila zadovoljstvo zbog postignutih rezultata.

"Naši sjajni matematičari ponovo su nas obradovali izvanrednim rezultatima. Iz Bugarske, sa Balkanske matematičke olimpijade u Sarajevo su donijeli srebro, dvije bronze i pohvalu, što nas čini neizmjerno ponosnim. Ovi učenici, njihovi lideri, nastavnici i roditelji rezultatima daju primjer da su predan i posvećen rad provjerena formula uspjeha. Kao i do sada, nastavit ćemo podržavati naše učenike u razvoju i usavršavanju njihovih kompetencija i zato se posebno radujemo predstojećoj Balkanskoj matematičkoj olimpijadi 2025. na kojoj ćemo biti domaćini", izjavila je ministrica Hota-Muminović.

Predsjedavajući Okerić čestitao je prisutnom dijelu bh. tima na postignutim rezultatima, izrazivši nadu da će sjajni rezultati mladih matematičara biti motiv da nastave sa zalaganjem i trudom, te ponudio mogućnosti dalje podrške.

"Naš cilj je da nastavimo sistemski ulagati u vas, ne želimo da vaši rezultati budu incident, već da imamo juniorske i seniorske selekcije u kontinuitetu. Na tom putu važno je stalno zajedničko opredjeljenje i koordinirana saradnja između učenika, lidera, nastavnika, resornog ministarstva, Vlade Kantona Sarajevo, te zakonodavne vlasti. Svakako se radujemo budućim zajedničkim projektima, a jedan od njih je i Balkanska matematička olimpijada 2025. u Sarajevu", izjavio je predsjedavajući Skupštine KS.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje već treću godinu zaredom osigurava vrijedne novčane nagrade za učenike koji ostvare rezultate na međunarodnim takmičenjima.

Članovi ovogodišnjeg tima Bosne i Hercegovine na Balkanskoj matematičkoj olimpijadi bili su i učenici Vuk Janković (JU Gimnazija “Jovan Dučić” Trebinje) koji je osvojio srebrenu medalju, Andrej Krčmar (JU “Gimnazija” Banja Luka) koji je osvojio bronzanu medalju, kao i lider Goran Janković.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije