Toplotni talas u BiH ne posustaje: Temperature idu iznad 40 °C, ljekari apeluju na građane

0
Radiosarajevo.ba
Toplotni talas u BiH ne posustaje: Temperature idu iznad 40 °C, ljekari apeluju na građane

Toplotni talas, koji je ove sedmice pogodio Bosnu i Hercegovinu ne posustaje. Službe za hitnu medicinsku pomoć, bilježe povećan broj intervencija, pa ljekari apeluju na građane, da ne izlaze bez prijeke potrebe. Najugroženiji su, oni koji rade na otvorenom, ali i u poljoprivredi.

Tropske noći i dnevne temperature od preko 40 stepeni - toplotni talas u Bosni i Hercegovini ušao je u drugu sedmicu, a građani vrućinu sve teže podnose.

U službama za hitnu medicinsku pomoć broj pacijenata skoro udvostručen. Pored hroničnih bolesnika, građani traže pomoć i zbog sunčanice, ali i virusnih infekcija.

Naš Zmaj potpisao ugovor sa njemačkim Stuttgartom: Pogledajte o kojem iznosu je riječ

dr. Slavko Jović, specijalista urgentne medicine

"Simptomi sunčanice su uglavnom blagi, glavobolja, mučnina povrćanje vrtogalvica u tom trenutku je dovoljno da se osoba skloni u hlad i uzme tečnosti.Takođe u ljetnjem periodu je povećan broj virusnih infekcija, prije svega stomačnih virusa. Ipak, najgore je onima koji rade na otvorenom. I ne samo na otvorenom".

Dok one koji rade na građevini i otvorenom prži sunce, u plastenicima temperatura od 40 stepeni pa naviše. Radnici koji rade na berbi povrća iz plastenika suočavaju se sa ekstremno visokim temperaturama praćenim sparinom, piše BHRT.

Nesnosne vrućine: Temperatura će ići do 40°C, evo kako najbolje zaštititi kožu od sunca

Miodrag Lazić, proizvođač povrća

"Trudimo se da se ne izlažemo visokim temperaturama zato smo pomjerii radno vrijeme što ranije i što prije da se sklonimo sa vrućina u halu da pakujemo i prerađujemo taj krastavac. Krastavac beremo svaki drugi dan sad krećemo od pet do devet što radimo, uradimo".

Građani spas traže u klimatizovanim stanovima i kućama, a oni malo odvažniji na bazenima i kupalištima pored rijeka. Prema najavama meteorologa, ovakve temperature potrajaće i tokom ove sedmice, a oko 23. jula stiže prvo osvježenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak