Tanja Topić: Ovo je težak šamar Miloradu Dodiku!

5
Radiosarajevo.ba
Tanja Topić: Ovo je težak šamar Miloradu Dodiku!

Banja Luka već u nekoliko izbornih ciklusa šalje direktnu poruku Miloradu Dodiku, a ta je da on nije njihov izbor. Sada je to ponovno potvrđeno na lokalnim izborima za gradonačelnika, kaže u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba Tanja Topić, ugledna novinarka, politička analitičarka iz Banje Luke, te voditeljica ureda Fondacija Friedrich Ebert, Banja Luka u analizi rezultata jučer održanih izbora na području bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska.

Podsjetimo, predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik je u večernjim satima 6. oktobra proglasio pobjedu, tvrdeći da će njegova stranka voditi 47 od 63 općine, ali ostaje činjenica da, iako se i osobno angažirao, da nije uspio vratiti povjerenje većih centara poput Banje Luke ili Bijeljine, te da je, recimo, izgubio Pale. Kakve poruke šalju birači?

"Pretpostavljam da će SNSD kao stranka i dalje ostati najjača politička partija u ovom gradu, ali ni izdaleka neće moći sama formirati vlast. Sva stranačka mašinerija, koja je izuzetno moćna, uz stalno prisustvo i vođenje kampanje na lokalnim izborima od strane Milorada Dodika, obilato korištenje svih javnih resursa u kampanji, nije pomoglo da pobijedi gradonačelnik SNSD-a. Težak je to šamar lideru ove stranke", ocijenila je Topić. 

Upozorenje Agencije za vodno područje Jadranskog mora: Moguće nove poplave u BiH

Smatra da je Dodik Banju Luku "lično izgubio zauvijek nakon prošlih lokalnih izbora, kada je građanima prijetio zavrtanjem grijanja". 

„Ako se ponovi scenario sa prošlih lokalnih izbora, da skupštinsku većinu formira SNSD, onda su Banjalučani u ozbiljnom problemu i nastavku blokade. 

Banjalučani su poslali i jednu važnu poruku političkom vrhu Srbije, koje je iz petnih žila, podržavalo kandidate SNSD-a da Srpska napredna stranka među njima nije omiljena. Zbog podrške SNSD-u na prekodrinsku braću ljutnuo se novi stari gradonačelnik Stanivuković“, kaže sagovornica portala Radiosarajevo.ba.

Pobjeda SDS-ovog čovjeka u Gackom je svakako bitna za samopouzdanje ove stranke, ali i za političku karijeru samog Vukote Govedarice, inače bivšeg predsjednika ove opozicione stranke od 2016. – 2019. godine.

"Pale su veoma zanimljiv slučaj, koji negdje između redaka nosi poruku Miloradu Dodiku. On je protivničkog kandidata javno prozvao za izdaju, zamjerio mu što je slavio u kafani to „što je Dodik na sudu“. Prije bih ove rezultate svela u okvir poruka upućenih predsjedniku entiteta nego što je riječ o kažnjavanju Vlade. Sem toga Vlada to je Milorad Dodik – jednom prilikom je Rajko Kuzmanović, u to vrijeme predsjednik Rep. Srpske javno izrekao glavnu političku matricu u RS-u "svi smo mi Mile"", podsjeća Topić, te zaključuje:

"Sam Dodik ne vidi da je SNSD izgubio Pale, s obzirom na to da je pobijedio njihov koalicioni partner, a ne opozicija. On ovu pobjedu pripisuje svojstvenoj stranci, tako da su ti odnosi unutar vladajuće koalicije veoma živopisni, a potrebni SNSD-u da njihov lider proglasi "apsolutnu pobjedu" u osvajanju onog što su htjeli“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak