Svjetski jevrejski kongres o Srebrenici: 29 godina kasnije, bol i gubitak su i dalje prisutni

Radiosarajevo.ba
Svjetski jevrejski kongres o Srebrenici: 29 godina kasnije, bol i gubitak su i dalje prisutni

Svjetski jevrejski kongres se danas, 1. jula, oglasio povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, ističući trajnu prisutnost boli u Bosni i Hercegovini nakon stravičnih događaja iz jula 1995. godine.

"Danas, na godišnjicu genocida u Srebrenici, sjećamo se žrtava, 8.000 bosanskih muslimanskih muškaraca i dječaka masakriranih od strane snaga vojske RS u julu 1995. godine. Godinama Svjetski jevrejski kongres surađuje s Memorijalnim centrom Srebrenica i organizacijama na terenu kako bi promovirao istraživanje, edukaciju i sjećanje na ovo mračno poglavlje u historiji", priopćeno je.

U pratećem videu koji je objavljen, naglašavaju se činjenice vezane za ovaj zločin iz jula 1995. godine.

Detalji saobraćajne nesreće u Hadžićima: Tri osobe povrijeđene

"Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, kao i sudovi u Europi, do sada su osudili 48 osoba za genocid u Srebrenici, uključujući Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika RS, i Ratka Mladića, koji je komandovao vojskom RS. Mnoge žrtve još nisu identificirane, a njihove porodice su uskraćene za dostojanstven ukop svojih najmilijih."

"Prošle su godine od genocida u Srebrenici, ali bol i gubitak su i dalje prisutni u Bosni i Hercegovini. Svijet mora pamtiti. Kako bi se preduhitrila buduća zlodjela", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak