Suljagić reagovao na izjavu izraelskog ambasadora u Srbiji: Ovo je opasan korak unazad

84
Radiosarajevo.ba
Suljagić reagovao na izjavu izraelskog ambasadora u Srbiji: Ovo je opasan korak unazad

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica oglasio se na društvenoj mreži X povodom izjave izraelskog ambasadora u Srbiji Yahela Vilana u kojoj je sugerisao da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

"Memorijalni centar Srebrenica najoštrije osuđuje nedavne izjave izraelskog ambasadora u Srbiji, Yahela Vilana, negirajući genocid koji se dogodio u Srebrenici u julu 1995. godine. Izjave ambasadora Vilana, koji sugerišu da ono što se dogodilo u Srebrenici ne predstavlja genocid, duboko su zabrinjavajuće i krajnje nepoštovanje prema sjećanju na više od 8.000 muškaraca i dječaka Bošnjaka koje su snage bosanskih Srba sistematski pogubile", rekao je Suljagić.

Suljagić je kazao da su genocid u Srebrenici nedvosmisleno utvrdili i priznali Međunarodni sud pravde i Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju. Ove presude, kaže Suljagić, su rezultat iscrpnih istraga i suđenja, naglašavajući veličinu i namjeru počinjenih zločina. Negiranje ovih nalaza ne samo da iskrivljuje historijsku istinu, već i nanosi dodatni bol preživjelima i porodicama žrtava koje nastavljaju da traže pravdu i pomirenje.

Kako je talentovani Sarajlija završio u europskom velikanu: "Do jučer sam ih gledao na TV-u..."

Podsjetio je da je Generalna skupština Ujedinjenih naroda proglasila 11. jul Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Ovo globalno priznanje dodatno učvršćuje realnost genocida, čineći svako poricanje očiglednim zanemarivanjem uspostavljenog međunarodnog konsenzusa.

"Izjave ambasadora Vilana nisu samo poricanje historijskih činjenica već i opasan korak unazad u borbi protiv genocida i prevenciji budućih zločina. Kao predstavnik nacije koja je pretrpjela svoju historiju dubokih patnji i genocida, posebno je obeshrabrujuće čuti takvo poricanje od izraelskog diplomate. Naslijeđe Holokausta treba da nas nauči važnosti prepoznavanja i osude svih djela genocida, bez obzira na to gdje i protiv koga se dešavaju.

Hitni apel Vahida Suljića: Sablast genocida nadvija se nad Gazom, upozorava preživjeli Srebreničanin

Čvrsto stojimo u našoj posvećenosti odavanju počasti žrtvama, očuvanju istine i obrazovanju budućih generacija o užasima genocida. Nećemo biti ušutkani poricanjem i nastavit ćemo svoju misiju da osiguramo da svijet pamti i uči iz tragedije Srebrenice", istakao je Suljagić. 

Podsjećamo, ambasador Izraela u Srbiji je u izjavi negirao genocid. 

"Nikada nismo prihvatili termin genocid prema onome što se dogodilo u Srebrenici", rekao je ambasador Izraela u Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (84)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak