Sudija Vehabović odgovorio Grubeši: Pročitajte presudu u slučaju "Zornić"

7
Radiosarajevo.ba
Sudija Vehabović odgovorio Grubeši: Pročitajte presudu u slučaju "Zornić"

Šta je 'presuda Zornić'?

Europski sud za ljudska prava je 15. jula 2014. donio presudu u predmetu Zornić protiv Bosne i Hercegovine (predmet broj 3681/06). Sud je zaključio da je došlo do povrede člana 14 (zabrana diskriminacije) u vezi sa članom 3 Protokola broj 1 (pravo na slobodne izbore) uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Povreda se odnosi na nemogućnost Azre Zornić da učestvuje na izborima za Dom naroda Bosne i Hercegovine. Sud je zaključio i da je došlo do povrede člana 1 Protokola broj 12 (opća zabrana diskriminacije) uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Zornić se obratila Europskom sudu za ljudska prava jer nije mogla da učestvuje kao kandidat na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zbog toga što se ne izjašnjava kao pripadnica bilo koje etničke grupe. U obrazloženju svoje odluke, Sud je, između ostalog, utvrdio da je ovaj slučaj identičan ranijem predmetu Sejdić i Finci, jer je i Zornić onemogućena da učestvuje na izborima za Dom naroda na osnovu svog etničkog porijekla, te je zaključio da kontinuirana nemogućnost podnositelja predstavki da učestvuju na izborima nema objektivno i razumno opravdanje što te odredbe Ustava čini diskriminirajućim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak