Suđenje Mladiću: Odbrana negirala granatiranje Markala

Radiosarajevo.ba
Suđenje Mladiću: Odbrana negirala granatiranje Markala

Odbrana Ratka Mladića negirala je u Haagu da su srpske snage u augustu 1995. ispalile granatu koja je na pijaci Markale u Sarajevu ubila i ranila desetine civila, javlja agencija Beta.

Markale su granatirane s položaja VRS-a

Vještak optužbe za minobacače britanski oficir Richard Higgs ostao je pri iskazu da je bio ispravan zaključak nekoliko istraga UNPROFOR-a i policije u Sarajevu da je granata doletjela sa položaja Vojske Republike Srpske na Trebeviću.

Mladić (70), koji je u to vrijeme bio komandant VRS, optužen je za terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, 1992-95.

Minobacačka granata VRS je, po optužnici, 28. augusta 1995. ispred Markala ubila 43 osobe, a ranila njih 75.

Ukazujući na greške u Higgsovom izveštaju, Mladićev branilac Branko Lukić sugerisao je da je vještak tužilaštva nalaze koje je 2011. predstavio na suđenju Radovanu Karadžiću naknadno promijenio da bi se bolje uklopili u navode optužnice.

Higgs nije negirao da je načinio neke promjene, ali je sugerisao da te promjene nisu uticale na krajnji zaključak, koji je ostao isti.

Unakrsno ispitivanje vještaka proteklo je u razmatranju tehničkih detalja o uglu pod kojim je granata pala, krateru koji je eksplozija ostavila i mogućim udaljenostima sa kojih su projektili bili ispaljeni.Higs je procijenio da je granata najvjerovatnije bila ispaljena sa udaljenosti od 2.400 metara, gdje su bili položaji VRS.

Mladićev advokat Lukić na to je uzvratio tvrdnjom da bi let takvog projektila morao zabilježiti specijalni radar UNPROFOR-a, što nije bio slučaj. Svjedok je kazao da se o tome ne može izjasniti zato što ne zna kako je radar bio podešen.

Unakrsno ispitivanje vještaka optužbe, Mladićev branilac nastaviće u četvrtak, zato što sud sutra neće zasjedati, u skladu sa novim, četvorodnevnim rasporedom rada.

Optužnica generala Mladića tereti i za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN, 1992-95.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak