Suđenje Jurišiću još jednom ispočetka

Radiosarajevo.ba
Suđenje Jurišiću još jednom ispočetka

Viši sud u Beogradu odgodio je na neodređeno vrijeme suđenje Iliji Jurišiću, optuženom za ratni zločin u slučaju Tuzlanska kolona, zbog promjene u sastavu sudskog vijeća, rekao je Srni Jurišićev advokat Đorđe Dozet.

Dozet kaže da to znači da će ponovljeno suđenje Jurišiću još jednom početi ispočetka.

"To je veliko iznenađenje za nas, jer smo došli blizu kraja dokaznog postupka, a sada u ovoj situaciji suđenje mora da počne ispočetka", rekao je Dozet.

Sud je odbranu obavijestio da se suđenje odgađa na neodređeno vrijeme zbog promjene u sastavu Vijeća.

Dozet pojašnjava da je riječ o tome da se u sudskom vijeću nalazilo dvoje sudija koji su u njega bili privremeno raspoređeni iz Apelacionog suda u Beogradu, gdje su se vratili.

Dozet nije mogao da procijeni do kada će biti formirano novo sudsko vijeće sa dvoje novih sudija, kao ni kada će početi suđenje.

Jurišić je u prvostepenom postupku osuđen na 12 godina zatvora za ratni zločin nad vojnicima JNA 15. maja 1992. godine na raskrsnici Brčanska malta. Apelacioni sud u Beogradu poništio je tu presudu i predmet vratio prvostepenom Vijeću za ratne zločine Višeg suda na novo suđenje.

Ponovljeno suđenje pred Višim sudom odvijalo se do pred kraj 2012. godine, kada je bilo privremeno odloženo zbog bolesti optuženog, a trebalo je da bude nastavljeno u ponedjeljak, 11. februara.

Jurišić je 2007. godine uhapšen na beogradskom aerodromu i bio je u pritvoru u Beogradu do odluke Apelacionog suda. Njemu je potom odobreno da se brani sa slobode i do sada se odazivao pozivima na ročišta.

Na Brčanskoj malti su 15. maja 1992. godine poginula najmanje 92 vojnika JNA, ranjeno je najmanje 33 pripadnika JNA, a uništen je veći broj vojnih i sanitetskih vozila.

Jurišića optužnica tereti da je naredio napad na kolonu JNA koja se povlačila iz Tuzle.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak