Sud BiH: Uslovna kazna za vrijeđanje stradale djece

4
BIRN - Detektor.ba
Sud BiH: Uslovna kazna za vrijeđanje stradale djece

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Samira Nukića na uslovnu kaznu od tri mjeseca za izazivanje nacionalne mržnje zbog komentara koje je na Facebooku objavio o stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti u Vitezu.

Nukiću je izrečena kazna od tri mjeseca zatvora koja se neće izvršiti ukoliko u naredne tri godine ne učini novo krivično djelo.

Proglašen je krivim da je 14. jula prošle godine, za vrijeme obilježavanja stradanja osmoro djece hrvatske nacionalnosti u eksploziji granate na igralištu u Vitezu 1993. godine, na Facebooku upućivao psovke i izraze mržnje prema stradalima.

Zoran Zekić ostao bez teksta: "Dugo ovo nisam doživio, fudbal večeras nije bio pravedan"

"Sud je našao dokazanim da je, s obzirom na sadržaj komentara i povod u kojem su bili napisani, imajući u vidu tragičnu prošlost u BiH… da su objavljeni komentari bili pogodni da izazovu nacionalnu mržnju između Hrvata i Bošnjaka kao konstitutivnih naroda", kazala je u obrazloženju sutkinja Biljana Ćuković.

Podsjetila je da je jedan od svjedoka bio Ivan Garić, koji je prilikom eksplozije na igralištu izgubio brata i sestru.

"Ni sam optuženi nije sporio svoje objave, tvrdeći da je to učinio u afektu. Upravo suprotno dokazi potvrđuju", kazala je Ćuković.

Kako je dodala, kada je jedan korisnik dobronamjerno sugerisao Nukiću da obriše svoj komentar, on je nastavio da psuje i izražava žaljenje što ih nije više pobijeno.

Sudija je obrazložila da je kod krivičnog djela "izazivanje rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti" dovoljno dokazati da su javno preduzete aktivnosti koje mogu izazvati mržnju.

Za krivično djelo za koje je Nukić optužen propisana je kazna od tri mjeseca do tri godine zatvora. Ćuković je navela da optuženi ranije nije bio osuđivan.

"Sud cijeni da će kazna uticati na optuženog da se kloni govora mržnje i da će uticati i na druge", kazala je sudija.

Na izrečenu presudu dozvoljena je žalba Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak