Sud BiH: Šef službe za zajedničke poslove institucija BiH oslobođen optužbi

1
Radiosarajevo.ba
Sud BiH: Šef službe za zajedničke poslove institucija BiH oslobođen optužbi

Dragan Šojić, šef službe za zajedničke poslove institucija BiH, oslobođen je prvostepenom presudom pred Sudom BiH za zloupotrebu položaja.

Šojić je oslobođen optužbi da je u periodu od 2018. do 2022. godine – na ime neosnovano isplaćenih plata, toplih obroka, goriva i servisiranja vozila – pribavio sebi nezakonitu korist i da je oštetio budžet za 15.560 konvertibilnih maraka.

U optužnici se, između ostalog, navodi da je Šojić više puta privatno putovao u Srbiju i Crnu Goru, bez službenih naloga i potrebne procedure za korištenje službenih vozila, da je sačinjavao putne naloge u koje je unosio neistinite podatke o navodnom kretanju vozila unutar BiH, unosio netačne podatke o službenim putovanjima, boravku na poslu i prisutnosti na radnom mjestu, a kako bi ostvario pravo na platu i naknade iz radnog odnosa.

Federalna televizija podnijela krivičnu prijavu protiv BHRT: Gašenje signala teško krivično djelo

Na ovu presudu je dozvoljena žalba.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Šojića 24. maja 2022. godine zbog sumnje za zloupotrebu položaja, piše Detektor.

Protiv Šojića se od marta 2023. godine vodi sudski postupak i on je, inače, suspendovan sa čela službe.

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Dragan Šojić oslobođen optužbi

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak