Tužilaštvo / Zatražen pritvor za direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH

25. 05. 2022. u 10:54:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Postupajući u predmetu za visoku korupciju, tužitelj Tužilaštva Bosne i Hercegovine, uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora od 30 dana, za osumnjičenog Dragana Šojića, rođenog 1961. godine u Šapcu, aktuelnog direktora Službe za zajedničke poslove institucija BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

Prijedlog je upućen nakon ispitivanja osumnjičenog u prisustvu njegovog advokata, a iz Tužiteljstva BiH navode da se istraga u predmetu intenzivno nastavlja.

"Pritvor zbog opasnosti od bjekstva predložen je iz razloga što osumnjičeni ima državljanstvo susjedne zemlje, gdje često putuje i boravi", saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Dodaje se da je mjera pritvora zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, predložena iz razloga jer se radi o ovlaštenoj osobi i dužnosniku institucije, a tokom istrage prikupljeni su dokazi da je osumnjičeni već vršio pritisak na sebi podređene djelatnike, u smislu nezakonitih izmjena određene dokumentacije.

Ranije je iz Tužilaštva BiH saopšteno da je Šojić pod istragom zbog koruptivnih krivičnih djela zloupotrebe položaja i ovlasti i pronevjere u službi, kao i krivičnog djela povrede ravnopravnosti čovjeka i građanina.

Pojašnjeno je da su "provodeći istragu, Tužilaštvo BiH i SIPA prikupili dokaze da je navedeni dužnosnik, počinio grube zloupotrebe položaja, u vezi dolaska i boravka na radnom mjestu, kao i zloupotrebe sredstava navedene institucije koristeći ih u privatne svrhe".

Šojić se tereti i za neprimjeren i nezakonit odnos prema zaposlenicima službe i kršenje njihovih ljudskih prava, kao ravnopravnih građana i pripadnika konstitutivnih naroda u BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA