Stižu novi milioni za Koridor Vc

0
Anadolija
Stižu novi milioni za Koridor Vc

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je prijedlog ugovora o grantu (projekt koridor 5c u RS-u - projekt obilaznica Doboj - poddionica: Rudanka - Putnikovo brdo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan, vrijedan 30,8 miliona eura.

Ovaj grant je odobrila Evropska unija putem investicijskog okvira za Zapadni Balkan, a grantom, koji je alociran na RS, upravljat će Evropska banka zа obnovu i razvoj.

Svrha projekta je dа pomogne Bosni i Hercegovini, odnosno JP Autoputevi Republike Srpske kao projektnoj kompaniji u finansiranju dijela projekta izgradnje dionice autoceste na koridoru 5c оd približno 5,2 kilometra, i to оd mosta Rudanka do tunela Putnikovo brdo 2.

Gori kuća u Sarajevu: Vatrogasci se više od sat bore sa vatrenom stihijom

Poznato kada kreće izgradnja najsloženije građevine u BiH

Na sjednici je utvrđen i prijedlog ugovora o grantu (projekt koridor 5c2 u FBiH - projekt obilaznica Doboj - poddionica: Putnikovo brdo - Medakovo) između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj koji se odnosi na investicijski grant iz programa Evropski zajednički fond za Zapadni Balkan.

Riječ je o 12 miliona eura granta iz programa Evropski zajednički fond zа Zapadni Balkan, s alokacijom na Federaciju BiH (JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine).

Bespovratna sredstva su namijenjena podršci izgradnje autoceste na koridoru 5c na podionici Putnikovo brdo - Medakovo u dužini od približno 8,5 kilometara.

BiH dobija nove kilometre: Pogledajte kako teku radovi na trasi Koridora Vc u ZDK

Pojedinačni prijedlozi ugovora o grantu s osnovama za njihovo zaključivanje bit će dostavljeni Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru odlučivanja, a za bh. potpisnika je predložen ministar financija i trezora.

Vijeće ministara BiH usvojilo je informaciju o inicijativi za pristupanje Bosne i Hercegovine programu djelovanja Unije u području zdravlja za razdoblje 2021. - 2027. godine te je dalo suglasnost za iskazivanje interesa Evropskoj komisiji - Općoj upravi za zdravlje i sigurnost hrane (DG SANTE) za pristupanje BiH Programu "EU4Health".

Ministarstvo civilnih poslova će uputiti pismo interesa DG SANTE, putem Misije BiH pri Evropskoj uniji, koristeći mogućnost pregovoranja o visini kontribucije te će u suradnji s nadležnim institucijama u BiH koordinirati aktivnosti u svezi s pristupanjem i sudjelovanjem BiH u programu "EU4Health".

Pristupanjem programu "EU4Health" nastavlja se kontinuitet sudjelovanja BiH u programu djelovanja EU-a u području zdravlja, s obzirom na to da je BiH učestvovala u trećem ciklusu ovog programa u razdoblju od 2017. do 2020. godine.

Na ovaj način želi se omogućiti zainteresiranim subjektima iz BiH dа aktivno učestvuje u raznim projektima s ciljem razmjene informacija, praksi i iskustava i pružanja podrške pitanjima iz oblasti zdravstva, s naglaskom na determinante zdravlja i fokus orijentiran na pacijenta.

Program "EU4Health" ima najveći proračun u odnosu nа sve dosadašnje cikluse, vrijedan više od 5,3 milijarde eura, a finansijske akcije su usmjerene na jačanje otpornosti zdravstvenih sistema i promoviranje inovacija u zdravstvenom sektoru u razdoblju 2021. - 2027. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak