Stigle vakcine u BiH, Varhelyi poručio da EU brine o našoj zemlji

2
Radiosarajevo.ba

Europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi jutros je stigao u Sarajevo, ali  i ministar za europske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg.

Njih je dočekao šef Delegacije Europske unije u BiH Johann Sattler i predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija.

U međuvremenu, na Međunarodni aerodrom u Sarajevu dopremljen je prvi kontingent vakcina iz mehanizma "EU4Health", čiji je osnivač Europska unija.

BiH je danas dobila 10.530 vakcina Pfizer/BioNTech, a do augusta će doći ukupno 214 hiljada doza putem ovog mehanizma. Tim povodom, održana je pres konferencija za medije.

Zoran Tegeltija se obratio javnosti i rekao da se radi o isporuci od 213.800 vakcina.

"Radi se o isporuci 213.800 vakcina koje će svake sedmice stizati u određenim količinama u Bosnu i Hercegovinu do kraja augusta", istakao je Zoran Tegeltija.

"Procjena je da mozemo nabaviti oko 900.000 vakcina kroz sistem Europske unije", dodao je Tegeltija.

Nakon Tegeltije, javnosti se obratio Varhelyi. Na početku je istakao kako je ovo veliki dan za regiju i BiH.

"Ovo je veliki dan za region, brinemo za region i Bosnu i Hercegovinu". Ovo je važan korak u izlasku iz pandemije", izjavio je Oliver Varhelyi.

"Naša obaveza je da pomognemo da se obezbijede vakcine, posebno za one koji se bore na prvoj liniji", dodao je Varhelyi.

Varhely je istakao da će BiH primiti više od 200.000 doza vakcina putem EU mehanizma.

"U okviru mehanizma Europske unije osigurava se preko 600.000 vakcina za cijeli region, od toga je preko 200.000 za BiH. Namjeravamo osigurati preko jedan milion vakcina za cijeli region", zaključio je europski komesar za proširenje Oliver Varhelyi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak