Stevandić ima rješenje kako da zaštiti Dodika i režim: Pripremaju zakon o imunitetu u RS

5
Radiosarajevo.ba
Stevandić ima rješenje kako da zaštiti Dodika i režim: Pripremaju zakon o imunitetu u RS

Predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić izjavio je da će u ovoj instituciji pokrenuti proceduru usvajanja zakona o imunitetu i na taj način, "zaštititi sve institucije, koje u praksi sprovode usvojene odluke u Parlamentu RS".

U praksi bi to značilo da se protiv zvaničnika entiteta RS ne može voditi krivični postupak.

Pojašnjava da se uvođenjem zakona o imunitetu "nikada više, neće moći voditi montirani sudski procesi protiv zvaničnika - kao što se, trenutno sudi predsjedniku RS za to što je radeći svoj posao izvršavao odluke Narodne skupštine". 

Spektakl u Sarajevu: Brega i Tifa pozdravili publiku u Domu mladih

Stevandić podsjeća da je Zakon o imunitetu ukinuo nekadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown,  ali tvrdio da "nije napisao da ga RS ne može ponovo donijeti".

"Јa sam završio prijedlog. Da napravimo zakon o imunitetu i da oni koji provode odluke budu zaštićeni. Da imaju imunitet kao i mi poslanici. Pitam da li je normalno da ja i svi poslanici imamo imunitet, a predsjednik RS i direktor Službenog glasnika nemaju. Mi ćemo sada pripremiti zakon o imunitetu i izglasati ga u NSRS. I imaće imunitet i oni koji sprovode odluke. I tako će biti zaštićeni svi, a i predsjednik Milorad Dodik, jer može biti još procesa protiv njega. To smo ranije propustili i to nam je sada 'rupa'", rekao je Stevandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak