Stanovnica Donje Jablanice: "Vriskovi jedno par minuta i tišina. Rekla sam tada - tamo je sve mrtvo"

0
Radiosarajevo.ba
Stanovnica Donje Jablanice: "Vriskovi jedno par minuta i tišina. Rekla sam tada - tamo je sve mrtvo"

Područje Donje Jablanice i Konjica najgore je pogođeno bujičnim poplavama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Stanovnici i stanovnice se i dalje bore sa materijalnim gubicima, ali i traje potraga za nestalima, te potraga za tijelima stradalih. 

Ekipa Al-Jazzere je posjetila područje Donje Jablanice i snimila video dronom koji pokazuje katastrofu nakon bujičnih poplava. 

U videu stanovnici Donje Jablanice su se u suzama prisjetili noći poplava.

Stanovnici dobili jezivo upozorenje zbog uragana Milton: 'Napišite ime na nozi radi identifikacije'

"Tamo čujem huči toliko, ko da su se sva brda prema nama okrenula. Čujem vriskove jedno par minuta i tišina. Tada sam rekla tamo je sve mrtvo", rekla je Nizama Begić.

Enes Imamović je svjedok poplava, ali i rušenja kamenoloma uslijed bujične poplave. Kaže da je sve bilo bijelo.

"Ustao sam i vidio kroz prozor veliko nevrijeme i jaku kišu. Pogledao sam tamo na ledinama se nešto bijeli gdje su bile njive, kaže žena 'Da nije snijeg', rekoh - Kakav snijeg, ženo draga. To je bilo oko pet, pet i po' ujutro. I onda kada je počelo svanjivati vidio sam da je to došlo iz postojećeg majdana koji eksploatiše kamen. Vidio sam da mi od prijatelja nema kuće i da nema još par kuća."

[related]https://www.instagram.com/reel/DAvi8MJiu_w/[/related]

U Bosni i Hercegovini, posebno rejonu Donje Jablanice još uvijek traje potraga za nestalim licima i tijelima žrtava. Na terenu su mnogobrojni pripadnici spasilačkih ekipa, te volonteri i volonterke organizacija koji stanovnicima i stanovnicama pomažu nakon poplava. 

U utorak, 8. oktobra 2024. godine, Štab Federalne civilne zaštite Bosne i Hercegovine objavio je hitnu evakuaciju stanovništva iz pogođenih područja zbog oluje koja se bliži Bosni i Hercegovini. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak