Šta se danas dešavalo na suđenju i zašto je ročište prekinuto: Dodik zamalo i udaljen iz sudnice

5
BIRN - Detektor.ba

Iako je danas bilo predviđeno ulaganje materijalnih dokaza Odbrane Miloša Lukića te replike dokaza Tužilaštva Bosne i Hercegovine, suđenje za nepoštivanje odluka visokog predstavnika je prekinuto nakon što je Odbrana Milorada Dodika zatražila izuzeće sutkinje Sene Uzunović zbog pristrasnosti.

Sutkinja Uzunović se osvrtala na različite podneske i rješenja koja je Sud donio, između ostalog kojim su prihvaćeni materijalni dokazi Lukićeve Odbrane, osim biografije Christiana Schmidta na engleskom jeziku, kao i dokaze replike Tužilaštva, među kojima su i zapisnici o ispitivanju Dodika i Lukića.

Sutkinja Uzunović je navela dokaze Tužilaštva kojima se protivi Lukićeva Odbrana, te kazala da se Dodikova Odbrana nije izjasnila.

Farma pilića kod Sarajeva stavljena u karantin: Otkrivena opasna bakterija

Dodikov advokat Goran Bubić je naveo kako ova Odbrana nije dobila nikakav akt Suda gdje se dostavlja rok za izjašnjenje na dokaze Tužilaštva. Nakon pauze i provjere, sutkinja Uzunović je rekla kako je Dodikova Odbrana zaprimila, između ostalog, i dopise o rokovima za izjašnjenje, te su na grafoskopu prezentovani dokumenti s potvrdama putem faksa, piše Detektor.

"Nemojte nikada više da tvrdite pred ovim sudom nešto što nije tačno", kazala je Uzunović Bubiću, koji je potvrdio prijem osam stranica te tražio potvrde za ono što je zaprimio.

Sutkinja Uzunović je oduzela riječ optuženom Dodiku uz upozorenje da ukoliko ne prestane da se obraća Sudu, može biti privremeno udaljen iz sudnice. Advokat Bubić je zatražio izuzeće sutkinje Uzunović i rekao da je na današnjem ročištu iskazala "jednu neočekivanu pristrasnost".

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Milorad Dodik stigao na Sud

Sutkinja se osvrnula na član i tačku zakona po kojem je traženo izuzeće i rekla da se navodi odranije ne mogu ponavljati, ali je navela da će, s obzirom da je Bubić kazao da se radi o novim okolnostima, zapisnik sa ovog ročišta biti dostavljen Vijeću kako bi odlučilo o zahtjevu za izuzeće.

Dodik, predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS, i Lukić, bivši vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS-a, optuženi su da su od 1. do 9. jula 2023. u Banjoj Luci, svjesni i znajući da je visoki predstavnik Christian Schmidt donio odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH od 1. jula iste godine, kao i odluku kojom se sprečava stupanje na snagu Zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS-a, preduzimali radnje s ciljem nastavka zakonodavnog postupka, ne primjenjujući i ne provodeći odluke visokog predstavnika. U ovom predmetu je i ranije traženo izuzeće sudija.

Suđenje će se nastaviti 16. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak