Srbija kupuje vojnu opremu od BiH

Radiosarajevo.ba
Srbija kupuje vojnu opremu od BiH

Predsjednik RS-a Rajko Kuzmanović i ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac razlovarali su u četvrtak u Banjoj Luci o saradnji RS-a i Srbije razgovarali su u četvrtak u Banjoj Luci o saradnji bh. entiteta i Republike Srbije, u skladu sa Sporazumom o specijalnim i paralelnim vezama, te o naporima na putu BiH i Srbije u euroatlantske tokove.

Šutanovac je na pres-konferenciji rekao da je razgovarano i o tome da Srbija eventualno kupi višak naoružanja i vojne opreme od BiH, a dogovoreno je da delegacija ministarstva odbrane njegove zemlje posjeti RS da bi upoznali stanje tog naoružanja.

Nakon toga bi se zauzeo stav o otkupu te vojne imovine. Bilo je riječi i o ekonomskim pitanjima te saradnji u energetskom sektoru.

Šutanovac je informirao Kuzmanovića i o namjeri Srbije da se formira vojni univerzitet te da školovanje bude u skladu s civilnim studiranjem uz određene vojne predmete čime bi se školovao kadar za vojno-medicinsko zdravstvo.

Bilo je i riječi o saradnji u vezi s firmama koje se bave proizvodnjom vojne opreme i koje imaju te kapacitete koji se mogu staviti u funkciju izvoza.

Srbijanski ministar će se u četvrtak, drugog dana posjete BiH, sastati i s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Igorom Radojičićem i premijerom entiteta, Miloradom Dodikom.

Fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak