Sramotno: Goranu Petronijeviću i Milošu Koviću ukinuta zabrana ulaska u BiH

8
A. S.

Advokatu Goranu Petronijeviću i profesoru Milošu Koviću iz Beograda ukinuta je zabrana ulaska u Bosnu i Hercegovinu, potvrđeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH za portal Radiosarajevo.ba.

Podsjetimo, Goran Petronijević je advokat ratnog zločinca Radovana Karadžića. On je ranije izjavljivao da je zbog razloga zabrane ulaska u Bosnu i Hercegovinu "malo i ponosan".

“Mislim da su nabrojali sve stavke – sigurnost države, javni poredak, pravda. Nisam znao da sam tako opasan, malo sam i ponosan”, kazao je tada Goran Petronijević kojem je u martu 2022. godine uručena zabrana na graničnom prijelazu Karakaj.

Svečanim defileom veterana obilježena 32. godišnjica postrojavanja Prve brigade policije Stari Grad

Advokat Goran Petronijević je predstavljao prijetnju sigurnosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH, ali sa dolaskom Nenada Nešića za ministra sigurnosti BiH očito to više nije.

Profesor Miloš Ković je branio zločine srpskih snaga u BiH kao svjedok na haškom suđenju kasnije osuđenom za ratne zločine bivšem komandantu Vojske RS Ratku Mladiću.

Foto: Glas Srpske: Miloš Ković

On je 2015. godine kao vještak obrane za historijski kontekst opisao rat u Bosni i Hercegovini kao građanski, tvrdeći da su se srpske snage VRS-a samo branile.

Prilikom poricanja optužbi o cilju stvaranja Velike Srbije etničkim čišćenjem zauzetih teritorija – Ković je opravdavao zločine srpskih snaga – zločinima drugih zaraćenih strana. Suci su ga zbog toga – više puta upozorili.

Ković je kao historičar iz Srbije i vještak obrane generala Mladića – odbacivao optužbe o akcijama srpskih snaga kao cilju stvaranja Velike Srbije. Pri tom je odbijao potvrditi i da je Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja bila nacionalistička, čak i kada je suočen s njezinom publikacijom pod imenom – "Velika Srbija".

"To su već sad etikete. Neko može biti nacionalist, neko imperijalist... to sad sve ovisi... Ja ne bih ušao u lijepljenje etiketa. Velika Srbija je ideal iz 19. stoljeća i u njemu nije bilo ničeg spornog", neodređeno je odgovarao svjedok obrane, braneći pri tom nacionalistički pojam, zbog kojeg su prema optužbi – počinjeni brojni ratni zločini.

Ković je 2017. godine bio potpisnik takozvanog "Apela za odbranu Kosova", iza koga su, kako su tada objavili mediji u Srbiji, stali i neki od čelnika Srpske pravoslavne crkve (SPC). Dokument su sačinili i iza njega stali članovi Političkog saveta Demokratske stranke Srbije (DSS), partije sa čijeg se vrha 2014. godine povukao nekadašnji predsednik SR Jugoslavije i premijer Srbije Vojislav Koštunica. Ković je bio član tog Političkog savjeta DSS-a.

Ković je 2020. bio i aktivni učesnik protesta koje je SPC organizovala u Crnoj Gori u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.

"Vi ste danas čuvari našeg kosovskog zavjeta", kazao je Ković pred okupljenima, među kojima je bilo i više stotina djece, na svetosavskom skupu u Budvi 28. januara 2020. Tada su sa bine upućivane i poruke da se u Crnoj Gori "brane i kosovske svetinje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak