Sramotno: Crnogorski državljanin optužen za ratne zločine u BiH pušten da se brani sa slobode

4
Radiosarajevo.ba
Sramotno: Crnogorski državljanin optužen za ratne zločine u BiH pušten da se brani sa slobode

Crnogorski državljanin Slobodan Peković, optužen za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini ‘90-ih, pušten je da se brani sa slobode. Postupak koji se vodi na Višem sudu ni nakon tri godine nije okončan niti presuda donesena. 

Peković je tokom rata u BiH 1992-95. godine bio pripadnik srpskih snaga. On je optužen za ubistvo dva civila bošnjačke nacionalnosti i silovanje u Foči, u okviru talasa etničkog čišćenja u istočnoj Bosni početkom rata.

"Nas zabrinjava činjenica da 30 godina nakon ratnih zločina žrtve nemaju efikasni pristup pravdi, tri godine bez prvostepene presude je mnogo. Ovaj primjer bi trebao da posluži kao lekcija i Sudu i Tužilaštvu, da ubuduće pravovremeno uklanjaju procesne smetnje kako se ne bi ponavljale situacije poput ove", kazala je Elizabeta Mrnjavčević iz Akcije za ljudska prava.

Rasim i Hedija iz BiH dnevno zarade do 700 KM berući vrganje: 'Uzmite kantu i zaputite se u šumu'

Rođen u Plužinama na granici Crne Gore sa BiH, 54-godišnji Peković je u oktobru 2021. godine uhapšen u Danilovgradu, gdje je i živio.

Njegovo suđenje je prvo suđenje za silovanje kao ratni zločin pred crnogorskim sudovima, međutim uprkos težini optužbi, ali i činjenici da su prošle tri godine od hapšenja, slučaj protiv Pekovića karakterišu odlaganja.

Odbijen zahtjev zločinca Sredoja Lukića da bude pušten na prijevremenu slobodu

Optužnica tereti Pekovića da je u junu 1992. godine sa drugim vojnicima Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovao u oružanom napadu na selo Hum kraj Foče, gdje je navodno ubio Eminu i Muju Šabanovića, nakon čega su njihova tijela zapaljena.

Peković je optužen i da je u septembru iste godine došao u sportsku dvoranu „Partizan” u Foči, izveo ženu, njenu maloljetnu kćerku i još nekoliko osoba koje su tu bile zatočene, te ženu odveo u stan i silovao uz prisustvo još jedne naoružane muške osobe.

Specijalno tužilaštvo Crne Gore je ranije ovaj predmet preuzelo od Bosne i Hercegovine i podiglo optužnicu.

"U pravosuđu stvari odavno ne funkcionišu onako kako bi trebalo, prvo vidimo da su sporni i kadrovski kapaciteti, možemo to posmatrati i iz tog ugla. Činjenica je da je potrebno promjeniti nešto u pravosudnom sistemu", rekao je Dalibor Tomović, advokat žrtve.

Posljedice je najbolje posmatrati iz ugla žrtava ili njihovih porodica. Svi oni ulaze u u krivične postupke s nadom u ostvarenje krivične pravde, onda kada je malo izgledno da će se desiti ili kada se ne ostvari, postavlja se pitanje da li oni ponovo postaju žrtve sistema", izjavila je Ajna Mahmić iz Trial Internationala u BiH.

Pogledajte prilog Al Jazeere Balkans.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak