Skupština KS: Stanovi za mlade po cijeni nižoj od tržišne

1
Radiosarajevo.ba
Skupština KS: Stanovi za mlade po cijeni nižoj od tržišne

Skupština Kantona Sarajevo je usvojila zaključak kojim je vlada obavezana da iznađe sredstva za subvencioniranje pri rješavanju stambenog pitanja mladih.

Na nastavku sjednice data je saglasnost na i Prijedlog odluke o uslovima i načinu predinvestiranja u poticajnu stanogradnju, radi pokretanja nove stambene izgradnje u cilju sistemskog rješavanja stambenog pitanja, prevashodno mladih ljudi, nudeći im mogućnost kupovine stana po cijeni nižoj od tržišne.

„Sredstva za predinvestiranje u poticajnu stanogradnju obezbijedit će iz sredstava predviđenih budžetom KS za svaku godinu. Realizacija sredstava vršit će se na osnovu sporazuma koji će Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS zaključiti sa investitorima, nakon provedenih procedura javnih poziva. Cilj je omogućiti mladima kupovinu stanova pod povoljnijim uslovima na više lokacija u Kantonu Sarajevo“, istakao je resorni ministar Enver Hadžiahmetović. Za realizaciju ove odluke, u Budžetu KS su obezbijeđena sredstva u iznosu od 4.188.071 KM.

Kako bi se osigurao kontinuitet podrške mladima u rješavanju stambenog pitanja do okončanja procedura iz ove odluke, Skupština je donijela zaključak, na prijedlog zastupnika Harisa Zahiragića, a u kojem je tačno navedeno: „Zadužuje se Vlada Kantona Sarajevo da iz planiranih budžetskih sredstava ili kroz rebalans Budžeta KS, ukoliko planirana sredstva nisu dostupna, u skladu sa mogućnostima obezbijedi program subvencije za rješavanje stambenog pitanja mladih i realizira ih u ovoj godini.

Skupština je dala saglasnost i na zaključivanje šest ugovora o kupoprodaji nekretnina u naseljima Rosulje i Šip, između Fond Kantona Sarajevo za izgradnju stanova za članove porodica šehida i poginulih boraca, ratne vojne invalide, demobilizirane borce i prognane osobe i kupaca nekretnina.

Donesena je i Odluka o proglašenju općeg dobra i prirodnog bogatstva dijelova preduzeća kojim upravlja KJKP „GRAS“ d.o.o. Sarajevo, te o njihovom izuzimanju iz početnog bilansa i programa privatizacije.

„Radi se o zaštiti kantonalne imovine koju smatramo općim dobrom, a to je infrastruktura u sklopu koje su tramvajska i trolejbuska mreža i tramvajska pruga, kao i nekretnine koje želimo da zaštitimo. Ovim ne prejudiciramo ni na koji način sudbinu preduzeća 'Gras'“, poručio je premijer Edin Forto.

U navedenu imovinu ubrojani su i: upravna zgrada, radionice i hale, zgrada kontaktne mreže i održavanja pruge, zgrada sušionice pijeska, zgrada skladišta mazuta, turnus kućica, kotlovnica, benzinska pumpa, biro voznih karata i dispečerski centar, portirnica i služba kontrole naplate, zgrada informativne službe i ambulante, zgrada lakirnice i ukupna površina ekonomskog dvorišta.

Navedena imovina je od izuzetnog značaja za opće dobro i prirodno bogatstvo dijelova preduzeća kojima upravlja GRAS. U skladu sa članom 8. stav 2. Zakona o privatizaciji Federacije Bosne i Hercegovine, riječ je o imovini koja predstavlja dobra u općoj upotrebi, odnosno javno dobro koje preduzeće koristi u obavljanju svoje djelatnosti, te je od krucijalnog značaja za normalno funkcionisanje javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo.

Nakon glasanja o ovoj tački dnevnog reda, sjednica je prekinuta, a o njenom nastavku javnost će biti blagovremeno obaviještena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak