Skandalozno: Nenad Stevandić hvalio monstruma i haškog optuženika za ratne zločine

14
Radiosarajevo.ba
Skandalozno: Nenad Stevandić hvalio monstruma i haškog optuženika za ratne zločine

Predsjednik Narodne skupštine bh. entiteta RS Nenad Stevandić u svom posljednjem javnom istupu hvalio je haškog optuženika generala Momira Talića.

"Budućnost zajednička je sigurno neizvjesna. Еvo i general Talić je sve radio javno, javno je branio svoj narod, javno je probijao koridor za razliku od onih koji su sve radili tajno, koji su upadali u stanove, likvidirali vojnike, ubijali i kidnapovali ljude po Sarajevu, po Podrinju. Tako su tajno radili i ovu Rezoluciju. Znate šta se tajno radi, tajno se pripremaju ubistva, pljačke banaka i tako dalje, a javno se samo brani ono što je tvoje", poručuje predsjednik Narodne skupštine Rs Nenad Stevandić.

Momir Talić, optuženik Haškog tribunala, umro je 28. maja 2003. godine, prije izricanja presude. On je preminuo na Vojno-medicinskoj akademiji u Beogradu, gdje se liječio, nakon što je Haški tribunal odobrio njegovu odbranu sa slobode zbog teškog zdravstvenog stanja.

Policija otkrila nove detalje nakon što je izvučeno tijelo iz rijeke kod Sarajeva

Talić je bio general-pukovnik Vojske Republike Srpske, a obnašao je funkciju načelnika Glavnog štaba VRS-a. Optužnica za ratne zločine počinjene u BiH je podignuta 12. marta 1999. godine. Uhapšen je pet mjeseci kasnije u Beču gdje je boravio na seminaru kao načelnik Glavnog štaba VRS-a.

Talić je pred sudom u Hagu bio optužen za genocid, suučesništvo u genocidu, progone, deportaciju, istrebljenje, hotimično lišavanje života, mučenje, bezobzirno uništavanje gradova, naselja i sela, ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje ili hotimično nanošenje štete vjerskim ustanovama, protivpravno i bezobzirno razaranje i oduzimanje imovine velikih razmjera koje nije opravdano vojnom nuždom.

Više o liku i djelu Nenada Stevandića možete pročitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak