Skandal: Među 'kadetima' iz Srbije koji su bili u Prijedoru i zvaničnik koji veliča zločinca Mladića

33
Radiosarajevo.ba

Među kadetima Vojne akademije iz Beograda koji su u nedjelju, 7. jula, prodefilovali Prijedorom, nalazio se i Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Srbije.

Podsjetimo, Ambasada Srbije u BiH notom je najavila Ministarstvu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine dolazak kadeta vojne i policijske akademije koji su učestvovali, navodno, u obilježavanju 82 godine od Bitke na Kozari. Ono što se nije preciziralo je - tačan broj.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić rekao je da mora odmah da se utvrdi ko je dozvolio da "Vojska Srbije uđe na teritoriju BiH", nakon što su kadeti učestvovali u defileu u Prijedoru povodom obilježavanja godišnjice bitke na Kozari.

Uhvaćen pri kršenju zakona: 'Policajac slikao svoj glasački listić'

Zoran Antić je naglasio da je delegacija iz Srbije legalno ušla u BiH na graničnom prijelazu Ljubovija-Bratunac radi učešča u obilježavanju u Podrinju i Birču.

"Ta se grupa popodne vraća za Beograd, tako da se tu ne radi ni o kakvom tajnom ulasku, niti bilo kako o Vojsci Srbije", naglasio je Antić.

Čedo Jovanović objavio staru fotografiju i poručio: 'Bruke ljudske, niste vi Srbi dostojni Kozare'

Ko je Zoran Antić?

On je 24. juna ove godine ponovno postavljen za državnog sekretara u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Srbije.

Odluku o njegovom imenovanju donio je predsjednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

Antić je rođen u Vranju, decembra 1973. godine, gdje je završio Osnovnu školu "Vuk Karadžić“ i srednju Pedagošku akademiju "Ivo Andrić".

Foto: Privatni album: Sramotne objave Zorana Antića

Vojni rok služio je u Prizrenu i ima čin rezervnog oficira Vojske Srbije.

Obnašao je funkciju gradonačelnika Vranja, a od 2018. radi kao državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Udruženja žrtava o dolasku vojske Srbije u BiH: 'Do kada će se tolerisati ponižavanje Bošnjaka?'

Međutim, Antić ima dugogodišnju praksu veličanja presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Kada je aktivistica Aida Ćorović 9. novembra 2021. privedena jer je gađala jajima mural zločinca Ratka Mladića. Antić i tada državni sekretar, objavio je sliku zločinca Mladića uz "opskurnu pjesmicu".

Da veličanje nije vezano za taj događaj, svjedoče i neke od drugih objava posvečene upravo zločincu Ratku Mladiću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (33)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak