Sjednica Vlade FBiH o rješenju situacije sa plinom

0
Fena

U Sarajevu je jutros počela 288. redovna sjednica Vlade Federacije BiH.

Po njenom okončanju bit će održana i tematska 289. sjednica Vlade Federacije BiH o "Stanju u energetskom sektoru u Federaciji Bosne i Hercegovine".

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić tokom jučerašnje pres-konferencije najavio je da će na sjednici biti predloženi određeni zaključci, među kojima je i zaduženje uprava Energoinvesta i BH Gasa da nađu rješenje za skladištenje prirodnog gasa za nepredviđene situacije.

Princ Harry otkrio zašto se sa suprugom Meghan neće vratiti u Veliku Britaniju

"Vidjeli smo da jedan poremećaj na ovom ili bilo kojem gasnom toku, do obezbjeđivanja alternativnog snabdijevanja južne, sjeverene ili istočne interkonekcije, može dovesti do problema ako nemamo sigurnosne zalihe za neki period. Ima tu puno studija, projekata, koji su rađeni u nekom od prethodnih saziva vlada te čak i u bivšoj državi, ali nikad nisu završeni. Dakle, zaključkom pripremljenim za tematsku sjednicu Vlade FBiH, uprave BH Gasa i Energoinvesta će biti zadužene da naprave način, rješenje i model, odrede lokaciju i kapacitete kako bi Federacija BiH, u slučaju sličnih poremećaja, mogla mirno spavati", kazao je Džindić.

Najavio je i prijedlog kojim da BH Gas ubrza aktivnosti na projektu Južna interkonekcija te drugih konekcija, kao i da poveća nadzor i stepen održavanja na postojećem gasovodu. Jedan od prijedloga bit će da Energoinvest i Sarajevogas naprave interni sporazum o interventnim mjerama za hitne nabavke.

Jedan od zaključaka koji će biti predložen Vladi FBiH na tematskoj sjednici bit će da uprave kompanija Sarajevogas, Energoinvest i Toplane usaglase način internih ušteda kako bi cijena koja je na tržištu ekstremno porasla za čak 71 posto od Nove godine ostala nepromijenjena za građane do kraja 2021. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak