Sjednica u toku: Općine će moći tražiti da trgovine ipak rade nedjeljom

2
Radiosarajevo.ba
Sjednica u toku: Općine će moći tražiti da trgovine ipak rade nedjeljom

U Prijedlogu Zakona o unutrašnjoj trgovini, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u posljednji trenutak ugradila amandman s ciljem omogućavanja općinama i gradovima da ne primjenjuju neradnu nedjelju.

Amandman je ugrađen jučer i Vlada FBiH je o tome obavijestila Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH. Zastupnici trenutno zasjedaju i na kraju sjednice bi trebali odlučiti o prijedlogu zakona koji uvodi neradnu nedjelju u trgovinama, ali sa ovom novom izmjenom.

''Vlada Federacije Bosne i Hercegovine smatra da je potrebno dodati novi stav člana 18. kojim se ostavlja mogućnost gradskom/općinskom vijeću da podnese prijedlog Vladi FBiH za donošenje odluke kojom se određuje da prodajni objekti na teritoriji tog grada/općine mogu biti izuzeti od primjene odredbi stavova istog člana'', navedeno je u obrazloženju Vlade Federacije BiH.

Atentat u Austriji: Ubijen gradonačelnik, policija traga za napadačem

Oni ističu da odluke o radnom vremenu mogu varirati u skladu s posebnim potrebama lokalnih zajednica. Ipak, još uvijek nije jasno na koji će način općine i gradovi podnositi zahtjev za izuzeće od zakona Vladi FBiH.

Međutim, precizirano je da Vlada FBiH ima isključivo pravo donijeti konačnu odluku o eventualnom izuzeću.

Kakvi su dosadašnji efekti neradne nedjelje u ovom bh. gradu

Ovakva odluka omogućava općinama da ne primjenjuju zakon, a što će biti posebno korisno općinama koje se nalaze u graničnom području.

"Ovo je postao sastavni dio Zakona. Toliko o 'neradnoj nedjelji' u FBiH", poručio je zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Admir Čavalić.

Zastupnici trenutno zasjedaju i na kraju sjednice bi trebali odlučiti o prijedlogu zakona koji uvodi neradnu nedjelju u trgovinama, ali sa ovom novom izmjenom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak