Sistem za proizvodnju toplinske energije s Bloka 6 TE ¨Tuzla¨ u testnoj fazi

0
Radiosarajevo.ba
Sistem za proizvodnju toplinske energije s Bloka 6 TE ¨Tuzla¨ u testnoj fazi

Sistem za proizvodnju toplinske energije s Bloka 6 TE "Tuzla" za daljinsko grijanje Tuzle i Lukavca, od 25.aprila 2023. godine je u testnoj fazi.

Realizacijom ovog projekta stvorene su pretpostavke za proširenje toplifikacijskih mreža u gradovima Tuzla i Lukavac i priključenje toplifikacijske mreže grada Živinice na TE "Tuzla".

U tu svrhu, tokom prošle godine izvršena je rekonstrukcija turbine i izgrađen toplifikacijski parovod između turbine Bloka 6 i toplinske stanice Bloka 4.

Pogledajte kako su radnici KJKP Rad dizali parkirana vozila ispred kontejnera

Nakon testne faze, slijedi probni rad čime će se izvršiti konačna provjera cjelokupnog sistema.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 22 miliona KM i nakon revitalizacije kotla Bloka 6, koja će se realizirati u tekućoj godini, Blok 6 TE "Tuzla" će biti osposobljen za sigurnu eksploataciju u narednih 15 godina.

Radijatori idu u zaborav? Nova tehnologija bi trebala davati toplinu kao Sunce

Projekat je realizovan s proizvođačem turbine GE Poljska i domaćim firmama, a izgrađeni sistem za proizvodnju toplinske energije je znatno efikasniji u odnosu na postojeće sisteme na blokovima 3 i 4 TE "Tuzla".

Pored navedenih projekata, neophodno je da TE "Tuzla"na Bloku 6 izgradi sistem za odsumporavanje dimnih plinova (ODP) čime će ispuniti obaveze u skladu s NERP-om (Nacionalni plan za smanjenje emisija ) i Blok 6 dovesti u stanje poboljšane energetske efikasnosti i ekološke prihvatljivosti, u skladu s evropskim direktivama iz oblasti zaštite okoliša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak