Radijatori idu u zaborav? Nova tehnologija bi trebala davati toplinu kao Sunce

7
Radiosarajevo.ba
Radijatori idu u zaborav? Nova tehnologija bi trebala davati toplinu kao Sunce
Foto: Unsplash / Ilustracija

Nova tehnologija isprobava se u socijalnim stanovima u gradu Hullu, kao i u pojedinim zgradama u Walesu.

Osim što im ne treba plin, električne tapete ne isušuju zrak kao obični radijatori i stvara se manje plijesni na zidovima, piše BBC.

Tapete imaju dvije bakrene trake sa svake strane i sloj grafena koji, kad se napaja električnom energijom, emitira infracrveno zračenje, što je poput topline koju stvara Sunce.

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Visoki računi: Probajte ovaj trik s roletama i zavjesama s kojim se štedi na grijanju

Visoki računi: Probajte ovaj trik s roletama i zavjesama s kojim se štedi na grijanju

Grafen je materijal koji se sastoji isključivo od ugljika i debljine je jednog atoma. Ima veliku električnu vodljivost, što su prvi otkrili istraživači sa Univerziteta u Manchesteru.

Radijatori u sustavu klasičnog centralnog grijanja zagrijavaju prostorije takozvanim konvekcijskim grijanjem, odnosno zagrijavanjem zraka u prostorijama koji zatim cirkulira. Električne infracrvene tapete zagrijavaju čvrste predmete u prostoriji, uključujući ljude, i to u rasponu od dva do tri metra, prenosi Tportal.hr.

Je li ovo potencijalno zeleniji i jeftiniji način grijanja domova? Tina Fawcett s Instituta za promjenu okoline Univerziteta u Oxfordu nije tako sigurna.

'Sigurno bi to moglo biti zelenije, pogotovo jer koristimo sve više obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije. Ali mislim da bi tekući troškovi mogli biti prilično visoki, jer struja košta tri do četiri puta više od plina', kaže Fawcett. Ona smatra da su dizalice topline na zrak učinkovitiji način korištenja električne energije za grijanje.

Međutim toplotne pumpe imaju veće početne troškove od električnih tapeta i nije ih uvijek jednostavno postaviti.

Prema izračunu firme Nexgen Heating, britanskom proizvođaču infracrvenih tapeta, postavljanje tapeta u dom s tri spavaće sobe koštalo bi oko 4500 eura. Međutim, moraju se uzeti u obzir troškovi uklanjanja postojećeg sustava centralnog grijanja i ulaganja u električni grijač za toplu vodu.

Ako uporedimo, prema drugoj računici, ugradnja toplotne pumpe, tj. dizalice topline košta u prosjeku oko 9000 eura, ali više od polovice tog iznosa potporama pokriva država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije