Sindikati najavljuju trodnevni štrajk u školama unatoč potpisivanju novog sporazuma

0
Radiosarajevo.ba
Sindikati najavljuju trodnevni štrajk u školama unatoč potpisivanju novog sporazuma

U skladu s odredbama Kolektivnog ugovora za djelatnosti predškolskog odgoja i osnovnog odgoja i obrazovanja u Kantonu Sarajevo, premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Kantonalnog odbora potpisali su Sporazum o utvrđivanju osnovice za obračun plata u 2024. godini.

Prema novom sporazumu, od 1. januar 2024., osnovica za obračun plaća iznosit će 385 KM.

Unatoč potpisivanju sporazuma, sindikati su najavili štrajk upozorenja zakazan za 29., 30. i 31. januar 2024. godine. Radni sastanak održan nakon potpisivanja sporazuma dao je priliku sindikatima da detaljno predstave razloge za štrajk, uključujući 12 zahtjeva koje smatraju ključnim.

Policijski tim FUP-a ostvario zapažene rezultate na takmičenju u Srbiji

Premijer Kantona Sarajevo informiran je o svim aspektima štrajka, te mu je predloženo mirno i kompromisno rješenje kako bi se izbjegao planirani štrajk upozorenja. Sindikati izražavaju očekivanja da će Vlada Kantona Sarajevo donijeti neophodne odluke i zaključke koji će zadovoljiti zahtjeve sindikata i spriječiti provedbu najavljenog štrajka.

Pripreme za štrajk upozorenja nastavljaju se prema smjernicama sindikalnih povjerenika, a konačna odluka o provedbi štrajka bit će donesena sukladno razvoju situacije.

Sindikati ističu nužnost rješavanja problema niskih plaća u sektoru predškolskog i osnovnog odgoja i obrazovanja u cilju poboljšanja radnih uvjeta zaposlenika u ovim sektorima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak