Simpozij o astmi i alergijama: Prenos znanja kao ključni korak unapređenja medicinskog sektora u BiH

1
Radiosarajevo.ba

Dr. Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, prisustvovao je simpoziju Advances in Asthma and Allergy: Training the Next Generation of Specialists koji se održao na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu.

Simpozij je organizovan u okviru programa Ministarstva za prenos znanja stručnjaka iz dijaspore, a vodio ga je prof. dr. Adnan Čustović, renomirani stručnjak iz oblasti astme i alergija sa Imperial Collegea u Londonu.

Simpozij je okupio domaće i međunarodne stručnjake iz oblasti medicine, sa posebnim fokusom na nove metode u liječenju i prevenciji astme i alergijskih bolesti, te je naglasak stavljen na edukaciju budućih generacija stručnjaka u ovoj oblasti.

Konaković otvoreno: 'Jednu stvar zamjeram Vladi KS. Evo šta nam nikada zapravo nisu objasnili'

"Ovaj simpozij predstavlja ključni trenutak u jačanju saradnje između domaćih i inostranih stručnjaka, a kroz program prenosa znanja iz dijaspore Ministarstvo nastoji omogućiti našim institucijama pristup vrhunskim ekspertima kao što je prof. Čustović. Naš cilj je poboljšanje zdravstvenih usluga u BiH, posebno kroz ovakve inicijative koje podižu standarde u stručnom osposobljavanju i liječenju", kazao je ministar Hurtić.

Dodao je da će početkom 2025. godine biti raspisan novi javni poziv za prenos znanja. "Ponosni smo što možemo ugostiti eminentne stručnjake poput prof. Čustovića. Ova vrsta saradnje donosi neprocjenjivu vrijednost našim studentima i mladim ljekarima, te doprinosi razvoju medicinskih nauka u Bosni i Hercegovini", istakla je prof. dr. Amina Valjevac, dekanesa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

"Prenos znanja i iskustava iz inostranstva ključno je za napredak domaće medicinske zajednice. Kroz ovaj program želimo ne samo podijeliti najnovije naučne spoznaje već i motivisati mlade stručnjake u BiH da se usmjere ka inovacijama u medicini, posebno u oblasti astme i alergija“, kazao je prof. dr. Adnan Čustović, Imperial College London.

Ovaj događaj je dio šireg napora Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH da putem saradnje sa stručnjacima iz dijaspore unaprijedi različite oblasti u Bosni i Hercegovini, uključujući zdravstveni sektor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak