Sead Turčalo: 'Danas je genocid nad Bošnjacima postao apsolutno dio globalnog pamćenja i sjećanja'

4
Radiosarajevo.ba
Sead Turčalo: 'Danas je genocid nad Bošnjacima postao apsolutno dio globalnog pamćenja i sjećanja'

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Sead Turčalo komentirao je glasanje na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici.

Turčalo je svoj komentar podijelio na platformi X, a njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

"Analiza glasanja o rezoluciji bi temeljio na strukturi zemalja koje su bile za i protiv, uzimajući u obzir njihove vojne, političke, ekonomske i meke moći mjerene svim relevantnim indeksima.

Potvrđeno: Predloženo određivanje pritvora Admiru Arnautoviću Šmrku

Zabrinjavajuće bi bilo da je rezolucija dobila podršku dvije trećine zemalja članica UN-a, ali da nije dobila podršku ključnih zemalja transatlantskog područja.

Iako se neki možda neće složiti, smatram da je važnija geopolitička i geoekonomska moć te geografski položaj zemalja koje su podržale rezoluciju nego puka činjenica da je 19 zemalja glasalo protiv, a 68 bilo suzdržano.

Danas je genocid nad Bošnjacima u i oko Srebrenice postao apsolutno dio globalnog pamćenja i sjećanja", napisao je Turčalo na platformi X.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak