'SDP traži poslušnika, a ne partnera'

Radiosarajevo.ba
'SDP traži poslušnika, a ne partnera'

Nakon završene sjednice Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA), na kojoj su prisustvovali svi visoki zvaničnici stranke, Sulejman Tihić je izjavio kako "stranka nema namjeru da odstupi s pozicija jer su im mandate dali građani, a ne SDP, koji, očito, traži poslušnika, a ne partnera".  

No, ipak, Tihić je prihvatio mogućnost da ministri iz reda stranke na čijem je čelu budu razriješeni. Odgovarajući na pitanje da li će 27. juna prisustvovati sastanku u Briselu, najvišeg političkog nivoa i sa učesnicima iz BiH i Evropske unije, kazao je: “pokrene li se razrješenje ministara, neću prisustvovati sastanku u Briselu.”

Kako je Tihić kazao, SDA je u partnerstvo sa Socijaldemokratskom partijom Bosne i Hercegovine (SDPBiH) ušla u želji da dvije velike bosanske stranke učine više za BiH nego drugo.

Pitanje trećeg entiteta

“Sve su više interesna grupa koja iz komunističke partije nije prerasla u modernu socijaldemokratiju.”

“No, SDP-u su bili važniji stranački, grupni i lični interesi”, dodao je lider SDA istaknuvši sve ‘kompromise’ na koje su pristali: narušavanje odnosa sa hrvatskim blokom, vojna i državna imovina, popis stanovništva, presuda Sejdić-Finci…

Podsjetivši na razloge zbog kojih nisu mogli pristati na prijedlog ovogodišnjeg budžeta, Tihić je kazao da su međustranački odnosi već dugo tinjali, a da brzina kojom je SDP povukao ove poteze svjedoči o tome da su se pripremali.

Šef SDA je zatim naveo tri grupe razloga koalicijskog razlaza. U prvoj je glas protiv zakona o policiji (izmjene zakona o unutrašnjim poslovima FBiH), u drugoj je suprotstavljanje SDA kadrovskim promjenama koje je vodio SDP - prema Tihićevim riječima, SDP je na čelne pozicije u javnim preduzećima i institucijama postavljao ljude koji nisu imali “ni dan radnog iskustva u toj oblasti”. U trećoj grupi razloga jeste, između ostalog, to što “SDP ne treba partnera već poslušnika”

Komentiravši kako SDP već godinu i po dana odbija partnerstvo sa HDZ-om, nagla promjena njihovog stava mogla bi nas, njegove su riječi, koštati „nekog trećeg entiteta“. Naime, posljednjih dana spekulira se da će SDP prihvatiti treću izbornu jedinicu – hrvatsku, što po nekim analitičarima vodi ka disoluciji države. Na upite o SDP-u i trećem entitetu, pak, Tihić nije bio detaljan: rekao je kako su ti potezi "u ovom trenutku potezi protiv države".

Uz ovo, najavio je Tihić i moguće probleme u državnom Domu naroda - eventualnu blokadu od strane SDA, "ako bude bilo potrebe i u interesu države". Šta znači 'u interesu države', ostaje da se vidi, kazao je šef SDA.

Tihić je smjene u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu nazvao nezakonitima. U tom smo kontekstu doznali i odnose snaga na lokalnim nivoima: SDA ima podršku Stranke za BiH i Bosanske patriotske stranke, dok SDP uživa, već poznato, SBB-a te Narodne stranke radom za boljitak.

Sadik Ahmetović i pitanje Keljmendija

Kako je pres-konferenciji prisustvovao i bh. ministar sigurnosti Sadik Ahmetović (kojeg bi, ako se smjene ministri iz SDA u Vijeću ministara, trebao zamijeniti Fahrudin Radončić), koji je prije sjednice Predsjedništva u izjavi istaknuo pitanje Nasera Keljmendija i njegove povezanosti sa novoformiranom „mafijaško-crvenom koalicijom“, novinari su ga upitali da o tom bude nešto detaljniji. Nije bio.

Ponovio je Ahmetović da, u cilju istrage koju vode međunarodne policijske institucije, ne može reći više podataka, tek to da je „Naser Keljmendi involviran u koaliciju koja se priprema“.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak