SDA: Ovo je nastavak agresivne politike Vučića. Pitanje je vremena kada će doći do esklacije stanja

9
Radiosarajevo.ba
SDA: Ovo je nastavak agresivne politike Vučića. Pitanje je vremena kada će doći do esklacije stanja

Stacioniranje pripadnika MUP-a Srbije na teritoriji Bosne i Hercegovine nastavak je agresivne politike Vučićevog režima, čiji je cilj ugrožavanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje, saopćeno je iz SDA nakon najave da će od ponedjeljka do 1. septembra pripadnici MUP-a Srbije biti raspoređeni u Trebinju, Banjoj Luci i Foči "tokom turističke sezone".

"Srbijanski državni vrh, u saradnji s vlastima u entitetu RS, svojim potezima kontinuirano destabilizira stanje u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji. Takva politika je posebno intenzivirana nakon održavanja tzv. 'svesrpskog sabora'. Dolazak policijskog helikoptera iz Srbije u Trebinje, paradiranje pripadnika Vojske Srbije po Prijedoru i raspoređivanje srbijanskih policajaca po bh. gradovima u danima obilježavanja genocida u Podrinju i Krajini je provokativan i drzak početak realizacije programa usvojenog na saboru", ističu iz SDA.
 
Naglasili su da "provođenje velikosrpskih planova olakšava izostanak odlučne i konkretne reakcije svjedoka-garanata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji imaju obavezu da zaustave sve procese koji su prijetnja miru".

"Velikosrpskim projektantima i izvođačima radova na ruku ide i činjenica da su im stranke Trojke, zbog vlastitih fotelja, prepustile sve poluge u sigurnosnom sektoru. Istovremeno, u onim bh. intitucijama preko kojih još uvijek mogu zaustavljati nasrtaje velikosrpske politike, dužnosnici Trojke pokazuju nevjerovatno neznanje, nesposobnost i nesnalaženje", naveli su iz SDA.

Detalji nesreće sa gradilišta: Povrijeđena dvojica radnika, jednom je željezo priklještilo glavu

Dodaju da je Trojci ostanak na vlasti po svaku cijenu i vlastiti PR najvažniji.

Smajić: 'Miloševićev učenik Dačić i njegova policija ponovo stižu u BiH. Zašto Trojka šuti?'

"Njihovi strastveni obračuni sa probosanskom opozicijom i istovremena snishodljivost prema spregu SNSD/HDZ, te verbalne akrobacije i bizarni javni performansi kojima tobože brane državu, samo dodatno ohrabruju neprijatelje države.

Umjesto da ispravljaju očigledne propuste ili se sklone, predstavnici Trojke uglavnom ne reaguju. I kada to čine onda zabrinutoj bh. javnosti objašnjavaju kako je sve urađeno po zakonu, kako je kriv neko u drugom ministarstvu i insituciji, ili lažno optužuju prethodne vlasti", istaknuto je u saopćenju.

Zaključuje se da "ukoliko se ovakav odnos prije svega domaćih, ali i stranih faktora, prema drskim nasrtajima na Bosnu i Hercegovinu nastavi, pitanje je vremena kada će doći do esklacije stanja sa nesagledivim posljedicama".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak