SDA o optužbama da su krivi za gubitak 70 miliona eura: Ne pristajemo na ultimatume iz RS

3
Radiosarajevo.ba
SDA o optužbama da su krivi za gubitak 70 miliona eura: Ne pristajemo na ultimatume iz RS

Kolegij Stranke demokratske akcije (SDA) podržao je danas, 24. jula stav premijera četiri kantona (TK, ZDK, USK i SBK) da daju uslovnu saglasnost na tekst Nacrta Reformske agende, kojeg je potrebno uputiti Evropskoj komisiji na dalju proceduru.

"Smatramo da je Nacrt Reformske agende potrebno što prije usaglasiti i uputiti Evropskoj komisiji, ali da se iz dokumenta ne mogu uklanjati dijelovi koji se odnose na poštivanje odluka Ustavnog suda BiH.

Neprihvatljivim smatramo da iz cijelog dokumenta bude brisan termin 'državni', da se državne institucije kao nosioci aktivnosti zamjenjuju entitetskim, da se uvodi entitetski i etnički veto u odlučivanju tamo gdje ga do sad nije bilo, te da se na listi indikativnih projekata koji će biti finansirani nalaze uglavnom projekti iz entiteta RS i kantona sa hrvatskim većinom, dok su zapostavljeni kantoni sa bošnjačkom većinom", saopćeno je iz SDA.

Objavljen trailer horora kojeg je Hollywood odbio zbog uznemirujućih scena

U saopćenju se navodi da udovoljavanje ultimatumima iz entiteta RS ne može proizvesti Program reformi kakav je potreban Bosni i Hercegovini i njenim građanima.

SDA se oglasila nakon što je ministar prometa i komunikacija BiH Edin Forto kazao da su odbili podržati Plan reformi, te tako uskratili novac građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak