Saša Magazinović: Počinje obračun sa profesionalnim žaliteljima, onima koji ucjenjuju i reketiraju

1
FENA
Saša Magazinović: Počinje obračun sa profesionalnim žaliteljima, onima koji ucjenjuju i reketiraju

Predsjedavajući Kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović je, povodom usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama u oba doma državnog parlamenta, poručio da je to pobjeda države nad onima koji zloupotrebljavaju zakone.

"Činjenica da je i Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio izmjene Zakona o javnim nabavkama znači da počinje obračun sa profesionalnim žaliteljima, onima koji žalbama blokiraju javne nabavke, ucjenjuju i reketiraju. Zakon može stupiti na snagu i počinje primjena. Doživljavam to kao pobjedu države nad onima koji zloupotrebljavajući zakone čine štetu našem društvu", navodi Magazinović u pisanoj izjavi.

Po njegovim riječima, ovim zakonom će se spriječiti zloupotrebe kojima su se pored ostaloga blokirale i nabavke lijekova, medicinske opreme, oružja za sigurnosne agencije, infrastrukturni radovi…

Nakon građana i vlasti kritikuju (ne)rad ViK-a: Do kada da cure potoci niz ulice?

"Kolike su bile razmjere ovog problema najbolje govori podatak da je u brojci od 4.000 žalbi na javne nabavke u prošloj godini, više od polovine onih koje su uložene isključivo da bi se nabavka zaustavila. Od strane institucija BiH ocijenjeno je da je pojava profesionalnih žalitelja doživjela svoju eskalaciju i da predstavlja sigurnosni izazov, ali i opasnost po živote ljudi", naveo je Magazinović.

Dodao je kako je sretan kada se trud i upornost isplati.

"Drago mi je uvijek vidjeti da je država kapacitirana odgovoriti svima koji misle da su iznad zakona. Hvala svima koji su prihvatili da se ponovo okupimo oko dobrih stvari u interesu svih u državi ne gledajući ko predlaže zakon, ko je vlast, a ko opozicija…Dugo i temeljito smo radili na ovom zakonu. Hvala na pomoći i angažmanu ljudima iz Agencije za javne nabavke, Ureda za razmatranje žalbi, Delegacije EU, Direkcije za EU integracije i naravno članicama i članovima Parlamenta BiH koji su podržali zakon", kazao je Magazinović, prenosi Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak